DOBRO JE ZNATI

Neugodni mirisi i vlaga: Kako možete sami očistiti klima-uređaj automobila?

Osjetite li neugodan miris iz klima-uređaja možete i sami provesti dezinfekciju. To je preporučljivo napraviti jedanput godišnje i zbog  čišćenja sustava od gljivica i bakterija koje će se tamo nastaniti…

Zbog njih možete razviti simptome slične prehladi. Zime su blaže, a vrijeme kad ćemo početi uključivati klima-uređaje u automobilima počinje sve ranije i traje sve duže.

Jedna od opcija je odvesti automobil na servis i prepustiti posao stručnjacima (to se uvijek može preporučiti). Ako pak nemate vremena, dezinfekciju klima-uređaja možete učiniti i samostalno.

– Postoje posebni sprejevi za čišćenje klima-uređaja koje ćete staviti na pod vozila, ispod plastične armature – objašnjava tehnički savjetnik u HAK-u Marin Morava.

Sprej postavite na pod kod suvozačeva mjesta, ispod njega stavite krpu veće površine ili ručnik. Uključite ga, uključite i klima-uređaj, prilagodite ga na recirkulaciju zraka. Zatvorite sva vrata i pustite da motor radi oko 15 minuta.

Naravno, uza se uvijek imajte i rezervni ključ da se vozilo slučajno ne bi samo zaključalo. Cijena sredstava za čišćenje je od 60 do 80 kuna.

Klima-uređaj možete čistiti i posebnom pjenom, ali to je malo kompleksnije. Naime, morate izvaditi filtar klime te manji dio sadržaja isprazniti na isparivač klim-uređaja, a već dio u sve ventilacijske otvore – pomoću cjevčice koja ide uz pjenu i koju je potrebno što dublje ugurati u ventilacijske otvore vozila.

Pustite pola sata da pjena djeluje i potom uključite motor te uključite klime uređaj na najsnažniju ventilaciju. Svi ventilacijski otvori moraju biti – otvoreni! Cijena pjena za čišćenje klima-uređaja je od 40 do 120 kuna.

Ne zaboravite, preporučljivo je mijenjati filtar kabine dvaput godišnje (mnogi će to rijetko učiniti) ili barem jedanput u proljeće. Nečistoće koje se nakupe na filtru smanjuju protok zraka i efikasnost rada ventilacijskog sustava.

Preuzeto iz Revijahak.hr

Autoportal No.1

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin