DOBRO JE ZNATI

Nissan Qashqai 1.5 dCi: diskovi, disk pločice, spojka i gume na spadaju pod garanciju

Nissan Qashqai nema izvanrednih problema s potrošnim dijelovima – disk pločice, diskovi, spojka i gume su potrošni dijelovi i to se po pravilima struke ne priznaje u garantnom roku…

PITANJE ČITATELJA

Nissan Qashqai 1.5 dCi (2017.), 139.000 km. Potrošile su mi se disk pločice, već treći put, sada i diskovi koje moram mijenjati. U ovlašteno servisu, premda je automobil pod garancijom, ne priznaju mi trošak disk pločica i diskova te traže da platim cjelokupni popravak. Je li to u redu?

ODGOVOR DOKTORA

Stav servisa je u redu. Naime, disk pločice, diskovi, spojka i gume su potrošni dijelovi i to se po pravilima struke ne priznaje u garantnom roku. Naime, to isključivo ovisi o stilu vožnje te biste trebali preispitati kako vozite.

Nesavjestan vozač može, ne u 45.000 km, nego u samo tisuću kilometara (u ekstremnom slučaju i manje) potpuno istrošiti bilo koji od navedenih dijelova. Vi možda niste ni svjesni da vozite agresivno, odnosno pogrešno. Savjetujemo vam da vozite umjerenije i što više kočite motorom, umjesto kočnicama.

Agresivna vožnja skraćuje vijek i uništava te bitne sklopove, koje doslovce možete potrošiti (uništiti) u samo 1000 km, i kraće, to su ‘potrošni dijelovi’, čiji vijek presudno ovisi o načinu vožnje. No, kod izmjene treba ugraditi kvalitetne dijelove – originalne ili zamjenske koji imaju BR certifikat!

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo