DOKTORE POMOZITE

Opel Astra 1.6 (2008.): na plin radi nemirno u leru i gasi se…

Opel Astra 1.6: provjerite tlakove kompresije, senzor temperature i lambda sondu te ispravnost plinske instalacije, posebice mješač plina i zraka…

PITANJE ČITATELJA

Opel Astra 1.6 16V, 2008, 261.000 km, ugrađen plinski uređaj Landi Renzo s podmazivanjem ventila. Kad je hladan, radi nemirno u leru ili se ugasi. Kad auto postigne radnu temperaturu radi normalno – i na plin i na benzin. Kad se zagrije, motor radi tiho i troši minimalno ulja. Bio sam kod više mehaničara, koji nisu uspjeli otkloniti kvar.

ODGOVOR DOKTORA

Imate plinsku instalaciju u automobilu u 13. godini i s 261.000 km. Dakle, motor je već više ili manje potrošen te bi bilo poželjno temeljito ga pregledati, dakle najprije stanje osnovnog motora. Naime, ako loše radi na benzin, tada će pogotovo loše raditi na plin.

Zbog toga vam savjetujemo da najprije pregledate ispravnost motora, odnosno kompresiju u cilindrima. Ako je preniska (kod tog motora tlakovi kompresije trebaju biti najmanje 9,2 bara), tada priča tu završava, odnosno može se riješiti tek temeljitim popravkom motora.

Važna je ispravnost senzora temperature, tlaka usisnih plinova i lambda sonde. Vjerojatno je u tome problem. Tek potom treba provjeriti dijelove sustava za plin, posebice mješač plina i zraka. Važno je na 10.000 km mijenjati filtre tekuće i plinovite faze, a na 30.000 km očistiti brizgaljke plina.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin