DOKTORE, POMOZITE

Opel Astra 1.6 (2010.): klima uređaj slabo hladi, je li otkazao kompresor?

Opel Astra J (serija P10) je solidan i izdržljiv automobil, a klimatizacijski uređaj mu je jedna od osjetljivijih strana. Problem može biti u kompresoru, isparivaču…

PITANJE ČITATELJA

Opel Astra 1.6, benzin, 2010., dolaskom toplijih dana primijetio sam da klima uređaj slabo hladi, a povremeno potpuno otkazuje. Je li dovoljan servis ili je u pitanju kvar?

ODGOVOR DOKTORA

Opel Astra J (serija P10) je solidan i izdržljiv automobil, a klimatizacijski uređaj mu je jedna od osjetljivijih strana. Trebate ga odmah servisirati, a prva je faza pregled radi utvrđivanje stvarnog stanja. Problem je vjerojatno u kompresoru klime, kojeg trebate servisirati, a ako je previše istrošen ili oštećen i izmijeniti. Istodobno trebate očistiti i provjeriti isparivač, sve spojeve rashladnog sustava te dopuniti rashladni plin.

Tijekom servisa klima uređaja provjerava se tlak rashladnog medija u sustavu te ga se po potrebi dopunjuje. Potom se mijenja filtar peludi, čiste isparivač i kondenzator te provjeravaju ventilator i svi spojevi. Pri dodavanju rashladnog sredstva R-1234yr, što je tehnički naziv za HFO, hidro-fluor-olefin) dodaje se mala količina fluorescentnog sredstva, kako bi se posebnom svjetiljkom mogla otkriti propusnost na spojevima, ventilima, crijevima…

Važna je ispravnost sustava za provjetravanje i ventilaciju, koji treba omogućiti strujanje pothlađenog zraka. Buka ventilatora ukazuje na njegovu istrošenost, ali i začepljenja ventilacijskih kanala. Tada se povećava opterećenje i skraćuje vijek ventilatora, a svjež zrak teško prodire u kabinu. U posljednjoj fazi preporučljivo je dezinficirati klima uređaj.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin