DOKTORE POMOZITE

Opel Corsa C (2002.): može li se ugraditi 2.5 V6 sa 170 KS iz modela Vectra i Calibra

Opel Corsa 1.2 16V teoretski se može opremiti motorom 2.5 V6 Ecotec, ali u praksi takav je zahvat iznimno zahtjevan, kompliciran i riskantan, uz nužne dorade, odnosno ojačanja na karoseriji. Na kraju sve treba certificirati u CVH…

Foto: M 93

PITANJE ČITATELJA

Opel Corsa 1.2 16V, 2002., planiram tuniranje ugradnjom motora 2.5 V6 sa 170 KS iz modela Vectra i Calibra? Što je sve potrebno izmijeniti? Motor, mjenjač i upravljačko računalo već imam.

ODGOVOR DOKTORA

Dorade koje navodite spadaju u područje ozbiljnog tuninga te ih je vrlo teško i skupo napraviti, a još teže uskladiti sa zakonom. Ugradnja motora 2.5 V6 u model B-segmenta (niže klase) Opel Corsa teoretski je moguća, ali u praksi takav je zahvat iznimno zahtjevan, kompliciran i riskantan, uz nužne dorade, odnosno ojačanja na karoseriji.

Ako to i uspijete, treba ojačati podvozje, ovjes i kočnice te ugraditi skuplje naplatke i gume. Na kraju sve bi trebalo homologirati u Centru za vozila Hrvatske. Zbog toga vam ne savjetujemo ugradnju motora od 170 KS u model Opel Corsa C, ako je mislite koristiti u normalnom prometu. Takve su mehaničarske avanture pogodne jedino za ‘street race’.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin