DOKTORE, POMOZITE

Opel Vectra 1.8 16V (1999.): gubi se ulje u servouređaju

-

Servouređaj ne troši ulje, a kad mu se razina smanjuje, znači da se gubi na brtvilima i/ili ventilima te da servouređaj treba servisirati. To je osjetljiv sklop modla Opel Vectra B

PITANJE ČITATELJA

Opel Vectra 1.8 16V, 1999., 235.000 km, primijetio sam da nedostaje ulja u servouređaju volana, pa me zanima je li to normalno, odnosno je li dovoljno dolijevanje?

ODGOVOR DOKTORA

Servouređaj ne troši ulje, a kad mu se razina smanjuje, znači da se gubi na brtvilima i/ili ventilima te da servouređaj treba servisirati. To je osjetljiv sklop modla Opel Vectra B. S vremenom se u njemu nakupe nečistoće, vlaga i metalna strugotina iz pumpe, te dolazi do trošenja. Prilikom servisiranja mijenjaju se set brtvila, ležajevi i podloške te obvezno provjerava stanje letve i zupčanika upravljača.

Ako je istrošenje povećano (u pravilu u sredini letve), nužna je izmjena. Zupčastu letvu treba mijenjati u paru sa zupčanikom. Na hidrauličkoj pumpi važno je provjeriti ispravnost tijela i rotora, a mijenjaju se ležajevi, semerinzi, čahure nosača i brtvila.

Autor