DOKTORE POMOZITE

Opel Vectra 1.8 16V (2002.): klima loše hladi, problem je u kompresoru

-

Opel Vectra B je imala problema s kompresorom klima uređaja, odnosno u električnoj instalaciji od prekidača do kompresora, a treba provjeriti i ispravnost isparivača…

PITANJE ČITATELJA

Opel Vectra 1.8 16V, 2002., 211.000 km, klimatizacijski uređaj je počeo lošije hladiti, odnosno ne hladi, a povremeno proradi. Punio sam plin prošlog tjedna

ODGOVOR DOKTORA

Opel Vectra B, za razliku od modela treće generacije, imala je problema s klima uređajem, posebice s kompresorom i isparivačem. S obzirom na godine i kilometre treba posumnjati na jedno i drugo.

Pogriješili ste što niste otišli kod dobrog servisera, koji bi prije punjenja rashladnog plina provjerio ispravnost cijelog sustava. Najprije trebate provjeriti ima li struje na kompresoru. Ako nema, uzrok može biti u prekidaču ili u električnoj instalaciji od prekidača do kompresora.

Ako pak kompresor dobiva strujno napajanje, tada je problem u elektromagnetskoj remenici, odnosno u presostatu. Potom treba provjeriti kompresor klima uređaja, koji može biti više ili manje pohaban.

Potom treba provjeriti stanje isparivača, njegovu propusnost te stanje svih kontakata. Tek kad se sve dovede u red treba napuniti rashladni plin s dodatkom ulja za podmazivanje kompresora i fluorescentnog sredstva.

Autor