DOKTORE, POMOZITE

Opel Zafira 1.9 CDTI (2006.): Isplati li se kupnja modela sa 270.000 km?

-

Opel Zafira 1.9 CDTI ima kvalitetan turbodizelski motor, kojeg je Opel proizvodio u koprodukciji s Fiatom, ali preporučljiviji je 8V sa 120 KS nego 16V sa 150 KS…

Opel Zafira druge generacije, koja se proizvodila od 2005. do 2014. izvedena iz Astre H, ali je bolje kvalitete, jer se proizvode u najboljem Opelovom pogonu u Bochumu (Astra je stizala iz Poljske). Turbodizelski motor 1.9 CDTI, izvorno Fiatov 1.9 JTD, kvalitetan je i izdržljiv posebice 8V sa 120 KS, ali problem može biti prevelika kilometraža. 270.000 km, za taj motor, ako je normalno održavan i vožen nije previse. No, s obzirom na godine to je manje od prosjeka, pa postoji rizik da je kilometraža vraćena.

Zbog toga su preporučljivije benzinske verzije, premda imaju osjetljivu upravljačku elektroniku, ali su dobre kvalitete i oružaju dobru protuvrijednost za uložen novac. Napravljena je solidno, a po posljednjim ADAC-ovim odmjeravanjima snage i pouzdanosti plasirala se u iznad prosjeka klase kompaktnih monovolumena. Većih problema nema te je kupnja preporučljiva.

Ako ne prelazite puno kilometara, najisplativiji je benzinac 1.8 sa 125 KS, jer mu je cijena najniža, a kvaliteta vrlo dobra.

Autor