ODRŽAVANJE AUTOMOBILA

Originalni dijelovi su skuplji, s razlogom, kvalitetniji su…

Zbog krize i pada kupovne moći, mnogi vlasnici automobila pribjegavaju održavanju izvan ovlaštene servisne mreže, zamjenskim dijelovima. Pritom u prvoj fazi ‘uštede’ nešto novca, a što je s drugom i trećim fazom?

U konačnici nitko na tome nije zaradio, a mnogi su se ‘opekli’. Automobil s neoriginalnim dijelovima postaje manje pouzdan i trajan, pa se skraćuje interval izmjene dijela, a servisni posao treba često ponoviti.

Samo jedan neodgovarajući dio može poremetiti funkcioniranje cijelog sklopa i oštetiti druge dijelove, a troškovi popravka i posljedice, odnosno izravna i neizravna šteta višestruko nadmašuje ono što se uštedjelo kroz ugradnju zamjenskih dijelova.

Mogućnost otkazivanja donosi nepredvidive troškove, neugodnosti i rizike. Dodatno se troši vrijeme, novac i – živci. Najgore je kad se štedi na vitalnim dijelovima kočnica, ovjesa, upravljačkog mehanizma…

Mnogi se, nakon kupnje jeftinih zamjenskih metlica brisača iznenade kako loše brišu staklo. Na tržištu je dosta filtara, svjećica, amortizera… sumnjiva podrijetla te se njihovim korištenjem u pravilu znatno više gubi nego dobiva. Zbog toga treba dobro promisliti isplati li se štedjeti na kvalitetnom i redovitom održavanju.

Svi oni koji misle da su profitirali, jer su ‘isto’ dobili po cijeni, koja ponekad i nije toliko povoljna (ovlašteni servisi često nude velike popuste na originalne dijelove i rad), trebaju znati ‘isto’ nije isto. Nešto viša cijena itekako ima opravdanje, a često se ugradnjom filtra neprovjerenih svojstava i kvalitete može napraviti velika šteta motoru.

Nesumnjivo, uz redovito servisiranje u ovlaštenom servisu i ugradnju originalnih dijelova automobil je pouzdaniji i sigurniji, a uz to i štedljiviji, pa je takvo održavanje u konačnici i najisplativije.

Manja pouzdanost i sigurnost
Već naizgled usporedbom originalnih i zamjenskih diskova vidi se da se razlikuju po materijalu i tehnologiji izrade. To vrijedi i za disk pločice. Zbog toga se produljuje zaustavni put, a i trajnost im je lošija. Isto vrijedi i za kuglaste zglobove, amortizere, spone… Neosporno, ugradnjom zamjenskih dijelova u vitalne sklopove automobila pogoršavaju se vozna svojstva i sigurnost, a i pouzdanost. Zbog toga često jeftinije na kraju ispadne skuplje

Problemi s daljnjom prodajom
Mnogi ne vode računa o daljnjoj prodaji automobila. Održavanjem izvan ovlaštene mreže, ili u ‘fušu’ ugradnjom zamjenskih dijelova bitno se smanjuje vrijednost automobila, a i mogućnost daljnje prodaje. U usporedbi s automobilom s uredno ispunjenom servisnom knjižicom, takav automobil vrijedi 10 do 20 posto manje, što je znatno više od cjelokupne ‘uštede’ na održavanju.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo