PRAVNI EKSPERT OGOVARA

Oštetio sam automobil, nisam zvao policiju, pa mi osiguranje sada ne priznaje kasko policu…

Imate pravo na naknadu štete, temeljem članka 296., stavak 1., Zakona o obveznim odnosima, koji određuje da su “ništetne odredbe općih uvjeta ugovora koje, suprotno načelu savjesnosti i poštenja, prouzroče očiglednu neravnopravnost u pravima i obvezama strana na štetu suugovaratelja…”

PITANJE ČITATELJA

Prije pola godine sletio sam s ceste u zavoju i oštetio prednji i bočni dio automobila. Kako nije bilo ozlijeđenih ni sudara s drugim automobilom, a automobil je ostao u voznom stanju, odvezao sam se s mjesta nesreće i sutra otišao kod osiguravatelja kod kojeg imam zaključenu policu autoosiguranja te obavio procjenu štete.

Nakon mjesec dana dobio sam odgovor da mi je otklonjen odštetni zahtjev jer sam događaj trebao prijaviti policiji, koja je trebala napraviti uviđaj, a što stoji i u Općim uvjetima za kasko osiguranje vozila. Jesam li zbilja izgubio pravo na odštetu ili imam prava?

ODGOVOR PRAVNOG EKSPERTA

Imate pravo na naknadu štete, temeljem članka 296., stavak 1., Zakona o obveznim odnosima, koji određuje da su “ništetne odredbe općih uvjeta ugovora koje, suprotno načelu savjesnosti i poštenja, prouzroče očiglednu neravnopravnost u pravima i obvezama strana na štetu suugovaratelja sastavljača ili ugrožavaju postizanje svrhe sklopljenog ugovora, čak i ako su opći uvjeti koji ih sadrže odobreni od nadležnog tijela”.

Nadalje, sukladno odredbi članka 942. Zakona o obveznim odnosima “ništetne su odredbe ugovora koje predviđaju gubitak prava na osigurninu, ako osiguranik nakon nastupanja osiguranog slučaja ne ispuni neku od propisanih ili ugovorenih obveza’.

Vjerojatno vaše osiguranje aludira svojim otklanjanjem odštetnog zahtjeva na to da ste u vrijeme nastanka nezgode bili pod utjecajem alkohola čime gubite pravo iz osiguranja, ali takvo što Vi morate dokazivati da ste bili trijezni, na primjer svjedocima koji su Vam pritekli u pomoć nakon nezgode ili vlastitim alkotestom po nezgodi.

Dakle, ne dopustite da Vas odgovor Vašega osiguravatelja obeshrabri već se obratite stručnoj osobi i ostvarite svoja prava ako treba i sudskim putem. Naime, i Vrhovni sud Republike Hrvatske je zauzeo gornji stav u svojoj odluci od 16.11.2005. broj Rev 1067/04, također u pogledu istoga pitanja o obavještavanju nadležne policijske postaje radi obavljanja alkotestiranja.

Autor