PRAVNI EKSPERT ODGOVARA

Volkswagen Passat 2.0 TDI (2017.) imao sudar, a sumnjam i na vraćenu kilometražu

-

Volkswagen Passat 2.0 TDI u Njemačkoj se koristi kao poslovni automobil te je možda prešla znatno više od navedenog, a uočeni skriveni nedostaci na servisu ukazuju da imate pravo potraživanja i druge zakonske korake…

PITANJE ČITATELJA

Volkswagen Passat 2.0 TDI, 2017., kupljen od privatne osobe početkom 2020., koja ga je uvezla iz Njemačke, i na brojčaniku je bilo 105.000 km. Sada na brojčaniku piše 139.000 km, a nedavno je počeo gubiti snagu, tresti kod ubrzanja i otežano paliti. Kod dodavanja gaza počinje intenzivnije dimiti.

Servis je utvrdio da je motor temeljito pohaban i izvjesno je da je prešao dvostruko više. Usto je utvrđeno da je automobil pretrpio ozbiljnije oštećenje na prednjem lijevom dijelu, uključujući podvozje i da je popravak bio napravljen zamjenskim, a ne originalnim dijelovima.Platio je 130.000 km i osjeća se prevarenim. Što napraviti?

ODGOVOR PRAVNOG EKSPERTA

Volkswagen Passat 2.0 TDI u Njemačkoj se koristi kao poslovni automobil te je možda prešla znatno više od navedenog, a uočeni skriveni nedostaci na servisu ukazuju da imate pravo potraživanja i druge zakonske korake.

Temeljem odredbe članka 404. Zakona o obveznim odnosima naslova ‘Skriveni nedostaci’ propisano je u stavku (1) da kad se nakon primitka stvari od strane kupca pokaže da stvar ima neki nedostatak, koji se nije mogao otkriti uobičajenim pregledom prilikom preuzimanja stvari, kupac je dužan, pod prijetnjom gubitka prava, o tom nedostatku obavijestiti prodavatelja u roku od dva mjeseca računajući od dana kad je nedostatak otkrio, a kod trgovačkog ugovora – bez odgađanja.

U stavku (2) istoga članka piše da prodavatelj ne odgovara za nedostatke koji se pokažu pošto proteknu dvije godine od predaje stvari, a kod trgovačkog ugovora šest mjeseci. Stavkom (3) istoga članka propisano je da kod prodaje rabljenih stvari ugovorne strane mogu ugovoriti rok od jedne godine, a kod trgovačkih ugovora i kraći rok jamstva.

Po vašim navodima ne vidimo kad ste kupili vozilo i no pazite na pravodobnu obavijest i podnošenje zahtjev prema prodavatelju. Kako su vam protekli zakonski rokovi po Zakonu o obveznim odnosim, savjetujte se sa stručnom osobom po pitanju mogućeg podnošenja kaznene prijave protiv prodavatelja.

Pročitajte i ostale pravne savjete:

Automobil je malo stršao izvan parkirnog mjesta pa ga je oštetio autobus…

Vozač tuđom krivnjom postao invalid, a osiguravatelji odbijaju nadoknadu, jer mu je istekla vozačka dozvola

Oštetio sam automobil, nisam zvao policiju, pa mi osiguranje sada ne priznaje kasko policu…

Autor