PRAVNI EKSPERT ODGOVARA

Vozač tuđom krivnjom postao invalid, a osiguravatelji odbijaju nadoknadu, jer mu je istekla vozačka dozvola

Stajalište osiguravatelja je pogrešno, jer je osoba bila osposobljena za upravljanje motornim vozilom, premda mu je istekla dozvola, sukladno Uvjetima za osiguranje od automobilske odgovornosti…

Foto: AP, Pixabay

PITANJE ČITATELJA

U prometnoj nesreći, koju inače nije skrivio, već vozač drugog vozila, moj je suprug ostao 80-postotni invalid. Međutim, njemu je 27 dana prije prometne nesreće istekla vozačka dozvola, te mu oba osiguravatelja, po polici osiguranja, i krivca za nesreću, odbijaju isplatiti naknadu za stradavanje…

ODGOVOR PRAVNOG EKSPERTA

Stajalište osiguravatelja je pogrešno, jer je vaš suprug bio osposobljen za upravljanje motornim vozilom, premda mu je istekla dozvola, sukladno Uvjetima za osiguranje od automobilske odgovornosti… Stoga on nije bio neovlašteni korisnik automobila.

Činjenica da je nekom istekla sama vozačka dozvola ne znači da je on odmah i kriv za nastanak prometne nezgode kao i da je odmah po isteku dozvole zaboravio voziti.

Ako osiguravatelj odbija isplatiti propisanu naknadu, te smatrate da niste odgovorni za nastanak prometne nesreće, podnesite tužbu nadležnom sudu, uz upozorenje da pazite na zastarne rokove od tri, odnosno pet godina.

Autor