DOBRO JE ZNATI

Prevare pri kupnji rabljenog (6): Svježe opran motor i cijelo podvozje prikrivaju loše stanje automobila

Pranjem motora i podvozja kamuflira se loše stanje, što se inače lako prepoznaje po puštanju ulja na brtvama poklopca ventila i kartera, semeringu koljenastog vratila, priključcima turbopunjača i crijevu do intercoolera, kućištu mjenjača, amortizerima…

Na svježe opranom motoru teže se otkriva propuštanje goriva u sustavu za napajanje, odnosno loše brtvljenje usisnog i ispušnog sustava. Nakon pranja motor dobiva neprirodno dobar izgled, koji može zavarati kupca. No, tada i najmanja kap ulja na brtvilima, odnosno semeringu, može otkriti prevaru.

Kod dizelaša problem je često s propuštanjima ulja na turbopunjaču i crijevima koje ga povezuju s intercoolerom. To ukazuje na loše stanje motora i loše održavanje, a često i na vraćenu kilometražu. Problem može biti i s propuštanjem ulja na mjenjaču, posebice automatskom, amortizerima koji propuštaju ulje. Sve se to može uspješno prikriti pranjem vodom pod tlakom s dodatkom šampona, čime se učinkovito uklanjaju uljne mrlje i tragovi propuštanja.

Sve izgleda tip-top, a stanje je, uh… Dakle, svježe opran motor i cijelo podvozje, pri kupnji rabljenog automobila nije nikakva vrlina, dapače treba vam biti motiv za dodatni oprez i obvezu detaljnog pregleda prije kupnje, kod kvalitetnog automehaničara, najbolje u ovlaštenom servisu. Isplati se i platiti detaljni pregled, što stoji od 30 do 60 eura (ovisno o modelu, starosti i raspoloživoj servisnoj dokumentaciji).

Prevare pri kupnji rabljenog (1): pogrešna godina proizvodnje, automobil deklariran godinu mlađim nego što stvarno jest

Prevare pri kupnji rabljenog (2): automobil je imao konstrukcijsko oštećenje, što je zatajeno

Prevare pri kupnji rabljenog (3): vraćena kilometraža, ‘majka’ svih muljaža

Prevare pri kupnji rabljenog (4): falsificirana servisna knjižica – sve bez online evidencije ovlaštenog servisa može biti upitno

Prevare pri kupnji rabljenog (5): Automobil ima samo jedan originalni ključ

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo