DOBRO JE ZNATI

Pri izmjeni ili ugradnji novih guma stavite nove ventile!

-

Prilikom izmjene guma i ugradnje zimskih, odnosno novih guma svakako se preporučuje ugradnja novih ventila za zrak

Na tom malom, ali važnom sklopu mnogi štede, a šteta može biti velika – trošenje gume, povećanje potrošnje goriva, ugrožavanje sigurnosti… Cijena za četiri gume od 50 kuna itekako je isplativa, jer guma tako bolje drži tlak zraka, koji je važan za prianjanje gume na kolnik, što osigurava dobra vozna svojstva (sigurnost vožnje) te smanjuje trošenje gume i potrošnje goriva.

Naime, ventili pod utjecajem atmosferskih prilika i nečistoća, posebice ako su korištene bez zaštitnih kapica, gube svojstva brtvljenja. Time se nastaje zraka i pad tlaka u gumi, što je štetno za trajnost gume, vozna svojstva i potrošnju goriva, a može doći i do gumidefekta. Zbog toga se prilikom svake montaže guma višestruko isplati ugraditi nove ventile zraka.

Pritom treba paziti da je riječ o kvalitetnim ventilima, koji imaju BR certifikat, jer na tržištu ima jeftinih ventila loše kvalitete (kineske proizvodnje). Kao i na gumama, ni na ventilima se ne smije štedjeti. Na ventilima uvijek trebaju biti kapice, jer sprječavaju ulazak nečistoća.

Zbog toga pri kupnji/izmjeni automobilskih gumauvijek birajte kvalitetan gumarski servis.

Kako prepoznati pravog vulkanizera? Po ovih 7 značajki

Autor