SAVJETI VOZAČIMA

Pripremite se za zimske uvjete, vozite sporije, uz povećan razmak i bez naglih manevara

U zimskim uvjetima automobil treba biti potpuno ispravan, stakla i svjetla trebaju biti očišćeni, a najvažnije su kvalitetne zimske gume. Na skliskoj cesti vozite polagano i oprezno, uz povećan razmak

Na cestama su pravi zimski uvjeti vožnje, a dovoljno je jedna hladna noć ili jutro te kraća dionica ceste prekrivena ledom da dođe do velike nevolje. Rizik proklizavanja, zanošenja i produžavanja zaustavnog puta povećava se već na hladnom asfaltu, kad gume lošije prianjaju na asfalt, posebice ako je vlažan.

Najgora je situacija ako je automobil opremljen ljetnim gumama i tada je najbolje ne voziti po skliskom kolniku. A ako se ipak vozi, treba dodatno smanjiti brzinu, povećati razmak od vozila ispred, izbjegavati nagle pokrete.

Velike hladnoće i suhi led mnogima su draži od bljuzgavice, jer se ceste brzo osuše i postanu bijele od nataložene soli. Tada je prianjanje guma na asfalt dobro, ali znatno lošije nego kod viših temperatura. Mnogi, nažalost, prekasno shvaćaju da ljetne gume tada znatno lošije drže od zimskih i da je svaka štednja na njima ruski rulet.

Ako se spremate na duži put, posebice ako idete na skijanje, štednja na zimskim gumama je potpuno nerazumna. Mnogi se vozači opuste, voze kao da je sve normalno i tada je nailazak na nakupine leda iznimno opasan. Lako dolazi do nesreće, jer vozač trenutačno gubi mogućnost kočenja i upravljanja, s nesagledivim posljedicama.

Treba biti posebice oprezan u svim situacijama gdje se skuplja vlaga – kod nadvožnjaka i podvožnjaka, u usjecima, dijelovima ceste koji su uvijek u hladu. Najveći su rizici kasno navečer i rano u jutro, a najgore je kad su vrlo niske temperature povezane s velikim udjelom vlage u zraku. Najbolji je lijek lagana i oprezna vožnja, s povećanim razmakom od vozila ispred, čak i onda kad vam se čini da problema nema.

Zimska je vožnja bez zimskih guma riskantna, a ako su gume stare istrošene, vožnja postaje ruski rulet. Tada je bolje ne voziti. Kupnja i ugradnja novih zimskih guma mudra je i isplativa investicija. Samo jedno proklizavanje i lagano oštećenje automobila može napraviti znatno veću štetu od vrijednosti kompleta guma, a riskira se i teško oštećenje vozila, ozljeđivanje i stradavanje, uz meprocjenjive štete i gubitke.

Mnogi zimi smanjuju tlak u gumama, misleći da time poboljšavaju prianjanje na kolnik. To je pogrešno jer je prianjanje najbolje uz ispravan tlak u gumama, kako ljeti, tako i zimi. U zimskim uvjetima treba povećati pozornost u vožnji i izbjegavati sve što može dovesti do gubitka koncentracije, a posebice nepropisno korištenje mobilnog uređaja. Dok vozite po skliskoj cesti izbjegavajte telefonirati i uz korištenje “hands free” uređaja.

Autor