DOKTORE POMOZITE

Problemi s grijanjem unutrašnjosti automobila nisu povezani s klima uređajem

Dva su bitna preduvjeta za dobro grijanje kabine: odgovarajuća radna temperatura motora i potrebna količina zraka koja struji na radijator grijača…

Foto: ClearMechanic.com

PITANJE ČITATELJA

Jesu li problemi s grijanjem nužno povezani s klima uređajem? Naime, proteklih hladnoća imao sam problema s lošim grijanjem u unutrašnjosti automobila…

ODGOVOR DOKTORA

Problemi s grijanjem unutrašnjosti automobila najčešće nisu povezani s ispravnošću klima uređaj. Dva su bitna preduvjeta za dobro grijanje kabine: odgovarajuća radna temperatura motora i potrebna količina zraka koja struji na radijator grijača.

Minimalna temperatura motora, koja osigurava dobro grijanje kabine je 70°C, a kad se motor potpuno zagrije treba biti 85 do 90°C. Temperatura motora može biti preniska zbog neispravnog termostata. Ako motor postiže potrebnu temperaturu, uzrok lošeg grijanja može biti u začepljenom filtru kabine, začepljenom otvoru za dobavu zraka i pravilnom radu zaklopki grijača.

Hladan se motor na minimumu vrti 1050/min, a kad se zagrije, okretaji mu padaju na 850 do 900/min. Ako nije tako, neispravan je senzor temperature motora (ECT). To nije nužno povezano a klima uređajem.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo