DOKTORE, POMOZITE

Renault Clio 1.2 16V (2010.): ne radi pokazivač količine goriva

Renault Clio 1.2 16V: Vjerojatno se ne radi o kvaru zbog kojeg bi trebalo izmijeniti cijelu ploču, nego o otkazu jednog ili više senzora…

PITANJE ČITATELJA

Renault Clio 1.2 16V, 2010., 196.000 km, prvi vlasnik, dosad je uglavnom sve bilo OK, ali nedavno se na instrumentnoj ploči prestala pokazivati potrošnja goriva (dnevna i prosječna). Može li se to popraviti i hoću li morati izmijeniti instrumentnu ploču?

ODGOVOR DOKTORA

Renault Clio 1.2 16V: Vjerojatno se ne radi o kvaru zbog kojeg bi trebalo izmijeniti cijelu ploču, nego o otkazu jednog ili više senzora koji daju podatke upravljačkom elektroničkom modulu, o brzini vrtnje motora, pritisnutosti papučice gasa, stupnju prijenosa, podtlaku u usisnoj grani…, na osnovu čega se proračunava trenutačna i prosječna potrošnja goriva.

Radi sigurnosti vožnje (da se ne ostane bez goriva na vijaduktu, u tunelu…) i zaštite motora (posebice pumpe goriva), određuje se pet do deset posto višom od stvarne, kako bi se proračunao kraći doseg od stvarnog. Zbog toga, kad se pokaže nula, ima još nešto goriva.