DOKTORE POMOZITE

Renault Megane 1.6 (2004.): lupanje prednjeg ovjesa ukazuje na kvar kuglastih zglobova – hitno u servis!

Problem su kuglasti zglobovi (‘kugle’) i/ili gumeni oslonci prednjeg ovjesa, što je vjerojatno posljedica vožnje na nekvalitetnim cestama, ali to je i slabost Renault Meganea druge generacije…

PITANJE ČITATELJA

Renault Meganea 1.6, 2004. U zadnje vrijeme primijetio sam neugodan lupajući, kuckajući zvuk koji se čuje samo kada je automobil u pokretu, pri brzinama 20 – 50 km/h i na neravnom asfaltu. Zvuk se čuje i kada ugasim motor, dok je auto još u pokretu. Provjerio sam ležajeve, prednje amortizere (nikakav se zvuk ne čuje), kao i sistem za upravljanje koji je dobar.

ODGOVOR DOKTORA

Problem je u kuglastim zglobovima (‘kuglama’) i/ili gumenim osloncima prednjeg ovjesa, što je vjerojatno posljedica vožnje na nekvalitetnim cestama. U tom slučaju u pravilu stradaju i amortizeri. To je bio problem kod Renault Meganea druge generacije (2002. – 2008.), ali je kod naknadnih serija je to riješeno.

Preporučujemo da što prije otiđete u servis, jer o ispravnosti tih dijelova bitno ovisi sigurnost vožnje. Nakon izmjene potrebnih dijelova nužno je podesiti geometriju kotača. To treba napraviti nakon izmjene dijelova, a nikako prije.

Autor