DOKTORE POMOZITE

Evo kako se zaštititi da ne kupite ukradeni auto i zapadnete u opasne nevolje…

Najvažnije je provjeriti VIN oznaku na svim mjestima gdje je postavljena, a neka se upali alarm ako je automobil svježe obojen, ima nelogično malu kilometražu, neusklađenu starost i izvedbu dijelova, posebice ako je riječ o modelima BMW, Volkswagen, Audi, Mercedes-Benz, Škoda…

Ovo su scenariji kojih se opravdano trebaju plašiti svi koji kupe rabljeni auto ‘zvučnije’ marke:

Prvi: kupili ste automobil u Hrvatskoj, uredno obavili prijepis i registraciju te vam na putu u inozemstvo, policijski službenik na prvom graničnom šalteru, uz putovnicu, zatraži i prometnu dozvolu. Nakon nešto dulje provjere, koja vam počinje izazivati nelagodu, kaže: ‘Parkirajte sa strane!’ Dolaze još dva policajca i tada shvaćate ozbiljnost situacije.

Saznajete da je auto ukraden, a u prvoj fazi istrage policija vas tretira poput osumnjičenika. Da ćete izgubiti i auto i novac postaje jako izvjesno, a to, nažalost, nije sve…

Drugi: kupili ste automobil u inozemstvu i u postupku carinjenja obavještavaju vas da je auto ukraden. Još je gore ako auto registrirate pa naknadno, naša ili strana policija pri rutinskoj kontroli, ili carina na bilo kojoj granici, utvrdi da je auto ukraden. U gadnoj ste nevolji…

Dakle, važno je spriječiti kupnju ukradenog auta i to je razlog, umjesto da sami tražite, odlazite u inozemstvo, kupite rabljeni automobil u poznatoj autokući u Hrvatskoj. Njima se nije igrati s ugledom, a i ako dođe do problema, lakše ćete se izvući. To znači nešto višu cijenu, koja se u pravilu isplati, ali nekima i ne. I dosad su, a i ubuduće će kupovati izravno. Tada se zbilja, doduše uz (znatno) veći rizik, može proći jeftinije.

Pri kupnji rabljenog automobila, u Hrvatskoj i inozemstvu, možete se i trebate zaštititi, posebice ako birate BMW, Audi, Volkswagen, Mercedes-Benz, Škodu…

Važni savjeti:

1. Rabljeni automobil kupujte u provjerenoj autokući, s dobrim  ugledom na tržištu. To je neusporedivo sigurnija opcija od kupnje ‘na slijepo’, odnosno od fizičke osobe, ne samo po pitanju vlasništva, nego i kilometraže i stanja vozila (rizik zatajenog sudara). U kupoprodaji ugovor stavite klauzulu kojom prodavač jamči da automobil ima uredno vlasništvo, da je kilometraža realna (premda to trebate provjeriti i posebno) i da nema skrivenih mana. Autokuća bi, u konkretnom slučaju, bila dužna vratiti novac ili po izboru kupca isporučiti mu automobil odgovarajuće klase, stanja i starosti, a čak i odgovarati za posrednu štetu.

2. Kupujte isključivo automobile s izvornom tvorničkom bojom. Klonite se svježe obojenih, jer to ukazuje na kamuflažu i kad je u pitanju podrijetlo, i stanje. Nije problem ako ima ogrebotina ili sitnih oštećenja, to je čak, u svjetlu konkretnog, ‘poželjno’.

3. Oznake na svim staklima trebaju biti jednake. Odstupanje na samo jednom staklu znak je za uzbunu i odustajanje od kupnje, bez obzira na naknadno objašnjenje prodavača!

4. Stanje svih sklopova treba biti usklađeno s općim stanjem automobila. Nov motor (prepoznaje se po pokrovu, akumulatoru, crijevima…), novi, nimalo izlizan volan, obloga papučica… u autu starom pet-šest godina ukazuju da nešto opako ne štima.

5. Uredno ispunjena servisna knjižica, čiji se podaci mogu provjeriti u servisu, znači višestruku sigurnost, po pitanju stanja auta, kilometraže, izostanak karambola. Bez toga sve je ‘mutno’ i rizično

6. Obvezno, nakon prethodnih eliminacijskih provjera, provjerite VIN oznake na automobilu, Vehicle Identification Number (VIN), identifikacijski broj vozila, koji se kolokvijalno naziva ‘broj šasije’, kombinacija je 17 brojki i slova, koja pokazuje sve o autu: državu proizvodnje, proizvođača, tehničke karakteristike vozila, sigurnosni kod, modelsku godinu, proizvodni pogon te serijski broj vozila u posljednjih 6 znamenki. Za konkretni je model, u ovlaštenom servisu, važno saznati sve lokacije VIN oznake i sve ih provjeriti. Na svim mjestima trebaju biti jednake!.

7. Bez obzira kupujete li u inozemstvu ili Hrvatskoj, sa svim dokumentima otiđite na provjeru u ovlašteni servis, a u slučaju skupljih, krađi izloženih automobila te najmanje sumnje i na policiju. Ako se prodavač zbog toga, na bilo kakav način, ‘osjeća nelagodno’ ili se protivi, odustanite od kupnje!

Dakle, najvažnija je provjera VIN oznake! Kako bi otežali posao kriminalcima, proizvođači vozila koja se najčešće kradu postavljaju ih na pet mjesta. Najčešće ispod donjeg lijevog dijela vjetrobrana, na nosećem profilu pod haubom ispod vjetrobrana, na pregradnom profilu između motornog i putničkog prostora, na prednjem desnom blatobranu, na podu ispred ili ispod suvozačkog sjedala, na nosaču iza sjedala vozača ili stijenci prostora za rezervni kotač.

Ponekad je potrebno skinuti različite dijelove od plastike i pokrove da bi se došlo do broja, što je napravljeno namjerno radi sigurnosti. Svako vozilo ima VIN oznaku najmanje na tri mjesta, često na pet (to će vam pokazati u ovlaštenom servisu), uključujući i identifikacijsku pločicu.

Ako se dobro pripremite te sve provjerite, nema šanse za prevaru. Brojevi na svim mjestima moraju biti isti i usklađeni s papirima. Na ukradenim se vozilima VIN u pravilu mijenja (prekucava), prema krivotvorenim papirima, samo na vidljivim mjestima.

Na svima je neisplativo, a nije ni jednostavno bez velikih limarskih radova, koje nitko ne voli, jer krađa vozila postaje neisplativa. Ako prodavač odbija da ih sve provjerite, odustanite od kupnje!

Foto AutoCheck

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo