DOKTORE POMOZITE

Kupio sam Volkswagen Passat 1.6 TDI koji je imao sudar, a kilometraža je sumnjiva

Ako s prodavačem ne postignete dogovor o nadoknadi, pokrenite građanskopravni postupak, u kojim će se vještačenjem trebati potvrditi da je automobil pretrpio sudar, koji vam je zatajen, te da je kilometraža vraćena…

PROBLEM

Krajem prošle godine od privatne osobe sam kupio Volkswagen Passat 1.6 TDI iz 2014. (serija B7) i u kupoprodajnom je ugovoru navedeno da je prešao 94.000 km (toliko je bilo i na brojčaniku).

Prije dva mjeseca otkazale su brizgaljke, a sada i turbopunjač. Nakon pregleda u ovlaštenom servisu su mi rekli da auto nije kod njih održavan, da je prešao znatno više od navedenog te da je pretrpio sudar. Kako mogu ostvariti odštetu?

SAVJET DOKTORA

Imate pravo na popravljanje, odnosno naknadu štete prema općim propisima o odgovornosti za štetu. Ako ne postignete dogovor o nadoknadi, preporučenom poštom s povratnicom obavijestite ga o nedostatku i zatražite nadoknadu.

Ako ne dobijete zadovoljavajući odgovor, pokrenite građanskopravni postupak, u kojem možete zahtijevati da vam preda drugi takav auto bez nedostataka, sniženje cijene ili izjaviti da raskidate ugovor.

Tijekom postupka utemeljenost vaših zahtijeva određuje se vještačenjem. No, osnovno je da ste pogriješili što automobil prije kupnje niste temeljito pregledali, odnosno kupili ga u kvalitetnoj autokući, koja se, radi vlastitog ugleda zasigurno ne bi bavila takvim ‘marifetlucima’.

Autor

Preporučeni sadržaj