DOKTORE POMOZITE

Opel Astra 1.4 (2005.) teško šalta u hod unatrag, ovo su mogući uzroci

-

Opel Astra 1.4: problem može biti u komandi spojke (sajlom ili hidraulikom) ili u mehanizmu spojke, koji se sastoji od potisne ploče, potisnog ležaja i lamele

PITANJE ČITATELJA

Opel Astra Classic 1.4 iz 2005. sa 254.000 km, teško šalta u rikverc. U ostale stupnjeve prijenosa izmjene idu normalno, samo je problem s hodom unatrag. Problema je najviše kad je motor hladan. Prošle je godine izmijenjena lamela spojke. U čemu je problem?

ODGOVOR DOKTORA

Kod modela Opel prethodnih generacija ima problema s ‘tvrđim’ šaltanjem, odnosno uključivanjem hoda unatrag. To se može olakšati ako, prije uključivanja u rikverc ručicu mjenjača najprije povučemo u četvrti stupanj, potom gurnemo u treći, ponovno povučemo u četvrti i potom ubacimo u hod unatrag. Ako to ne pomogne otiđite kod mehaničara.

Problem može biti u komandi spojke (sajlom ili hidraulikom) ili u mehanizmu spojke, koji se sastoji od potisne ploče, potisnog ležaja i lamele. Uzrok problema često je u površno napravljenoj izmjeni sklopa spojke, ako je izmijenjena lamela, a ne i potisna ploča s ležajem. Naime, svi se ti dijelovi trebaju mijenjati u sklopu.

Autor