OVO TREBATE ZNATI

Pri kupnji rabljenog automobila trebate obvezno dobiti dva originalna ključa…

Foto; Autoportal.hr

… u protivnom odustanite od kupnje ili snizite cijenu za najmanje 10 posto

Svaki se novi automobil kupcu isporučuje s dva originalna ključa i kad kupujete rabljeni automobil trebate ih dobiti od prodavača i utvrditi da su to doista originalni. To je moguće jedino u ovlaštenom servisu, jer je nabavka dodatnog ključa moguća samo u ovlaštenom servisu i na zahtjev kupca.

Potom se od tvornice naručuje originalni, ali ‘bjanko’ ključ, koji se potom programira koristeći originalni tvornički softver. Tada se to bilježi u elektroničkom dosjeu vozila, za konkretni broj šasije (VIN) te svatko, po tome može dobiti da je za konkretno vozilo izrađen treći ključ (odnosno četvrti). Trošak izrade novog ključa, ovisno o modelu i starosti automobila iznosi 250 do 500 eura.

Situacija uopće nije bezazlena, jer ako dobijete automobil samo s jednim ključem, postoji mogućnost da je drugi ključ u tuđim rukama te vam automobil potom mogu, bez ikakvog dodatnog razloga potom ukrasti: otvore ga i pokrenu originalnim ključem, upale i odvezu. To je posebice rizično ako kupujete rabljeni Audi, BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen, Škoda

Poznat nam je nedavni slučaj zagrebačkog poduzetnika, koji je po tom scenariju nedavno ostao bez Audija A4, godinu i pol nakon kupnje s jednim ključem. Usto trebate uložiti 250 do 500 eura u nabavku dodatnog ključa, jer nije preporučljivo biti bez rezervnog ključa za automobil.

Problem je i s daljnjom prodajom automobila, jer kupcu trebate kazati da su automobil izdana tri originalna ključa (2 +1) te da mu možete predati samo dva, a gdje je, i kod koga, treći ključ, ne znate. Ne smijete to zatajiti, jer kupac, kad naknadno sazna tu činjenicu, može tražiti umanjenje cijene, raskid ugovora na vašu štetu, tužiti vas.

A u slučaju krađe automobila, kojeg ste prodali bez jednog originalnog ključa, bili biste izloženi policijskoj istrazi, kao potencijalni osumnjičenik. Zbog svega navedenog ne preporučujemo kupnju automobila koji nema dva originalna ključa, za koja ste, provjerom u ovlaštenom servisu utvrdili da su dva jedina izdana za taj automobil.

Tada je preporučljivo odustati od kupnje, jer zašto bi se izlagali problemima i zašto bi tuđi problem s manjkom originalnog ključa postao vaš. Alternativa je da tražite baren 10-postotno snižavanje cijene te naknadnu ugradnju protuprovalnog sustava – dodatne neovisne elektroničke blokade motora i/ili mehaničke blokade mjenjača.

Autor

Preporučeni sadržaj