Servovolan ‘zapinje’, treba ga odmah servisirati, evo i zašto:

Hidraulički servouređaj volana znatno smanjuje otpor upravljanja, posebice pri malim brzinama, ali ako iznenada otkaže, tada se otpor okretanja povećava iznad razine kod normalnog upravljanja…

Upravljanje se tada naglo otežava te može iznenaditi vozača i dovesti ga u pogibelj. Servouređaj se od hidrauličke pumpe s povratnim ventilom te hidrauličkog upravljačkog mehanizma. Glavni su mu dijelovi: zupčasta letva, tijelo letve, hidraulička komora te zupčanik volana s glavom za distribuciju.

Potreban protok fluida ostvaruje se hidrauličkom pumpom s povratnim ventilom, koju remenom pokreće radilica motora. Mnogi ne vode računa o tom sklopu, sve dok ne počnu problemi.

Uzrok je često u neredovitoj izmjeni hidrauličkog ulja, a njegovom izmjenom nakon dvije godine znatno produljuje trajnost servouređaja. S vremenom se u njemu nakupe nečistoće, vlaga i metalna strugotina iz pumpe, koja uništava hidraulički mehanizam.

dokPrilikom servisiranja mijenjaju se set brtvila, ležajevi i podloške te se obnovljena zupčasta letva testira na specijalnom uređaju. Na hidrauličkoj pumpi važno je provjeriti ispravnost tijela i rotora, a mijenjaju se ležajevi, semerinzi, čahure nosača i brtvila.


Komentari

loading...