DOKTORE POMOZITE

Škoda Octavia 1.6 TDI (2011.): pri kojoj se temperaturi uključuju grijači motora?

-

Škoda Octavia 1.6 TDI ima grijače koji se uključuju prije paljenja hladnog dizelskog motora, pri temperaturama nižim od 0°C…

… kako bi dogrijali komprimirani zrak i omogućili da se ubrizgano gorivo samo upali. Dok su uključeni, na instrumentnoj ploči svijetli lampica – simbol grijača.

PITANJE ČITATELJA

Škoda Octavia 1.6 TDI, 2011., čemu služe grijači dizelskog motora, pri kojim se temperaturama pale, što s događa ako su neispravni?

ODGOVOR DOKTORA

Grijači svakog dizelskog motora služe za dogrijavanje komprimiranog zraka prije paljenja motora. Naime dizelski motor, za razliku od benzinskog, nema svjećice za paljenje gorive smjese. On usisava zrak, te ga u drugom taktu sabija (komprimira) na tlak od 32 do 35 bara, ako je motor ispravan.

Time se usisani zrak zagrijava na temperaturu od 500 do 650 Celzijevih stupnjeva te se nakon ubrizgavanja gorivo samo, odnosno spontano, pali. Zbog toga se na njemačkom dizelski motor zove i Selbstzünder (samopaljivac).

Problem nastaje kod niskih temperatura, pogotovo kod jutarnjeg paljenja, kad hladne stijenke cilindara i glave motora hlade ugrijani zrak te njegova temperatura postaje nedovoljno visoka da bi se ubrizgano gorivo samo upalilo. U tu svrhu se ugrađeni električni grijači, koji pri paljenju hladnog motora dogrijavaju komprimirani zrak.

Grijači se uključuju prije paljenja hladnog motora pri niskim temperaturama – kod common-rail dizelskih motora pale se tek kad je temperatura niža od 0 Celzijevih stupnjeva. Zbog toga, kad se uključi kontakt, nije dobro odmah okrenuti kontaktnim ključem do kraja. Naime, motor bi tada samo verglao, a ne bi upalio.

Dok su uključeni, na instrumentnoj ploči svijetli lampica – simbol grijača. Treba pričekati tri do pet sekundi dok se ugasi (dok je lampica upaljena, grijač je uključen, odnosno užaren) i tada pokrenuti elektropokretač. Svaki je cilindar opremljen posebnim grijačem i oni služe samo tada i samo za to te se ne uključuju u radu motora.

Datacol DataFuel uklanja vlagu i nečistoće iz goriva, štiti brizgaljke te poboljšava rad motora

Autor