DOKTORE POMOZITE

Škoda Octavia 1.6 TDI troši 15 posto više nego što pokazuje putno računalo

Podatak o potrošnji koju pokazuje displej Škoda Octavia dobiva posredno, temeljem vremena otvorenosti brizgaljki, broju okretaja motora, brzini vožnje i tlaku prednabijanja

Stoga realna potrošnja goriva može odstupati i do 20 posto u usporedbi s podatkom putnog računala. Najveća su odstupanja u gradu, gdje na potrošnju bitno utječu stil vožnje, gužve, zastoji, vremenski uvjeti…

PITANJE ČITATELJA

Škoda Octavia 1.6 TDI, 2011., 189.000, putno računalo mi pokazuje potrošnju goriva oko 6,3 litara na 100 km u gradskoj vožnji, a realna potrošnja je oko sedam (po punjenju na benzinskoj crpki). Je li to normalno i može li putni računar može pokazati točnu potrošnju?

ODGOVOR DOKTORA

Podatak o prosječnoj potrošnji, koje učitava putno računalo, treba uzimati s velikom rezervom. Dobiva se posredno, na osnovu vremena otvorenosti brizgaljki, broju okretaja motora, brzini vožnje i tlaku prednabijanja te može odstupati i do 20 posto.

Najveća su odstupanja u gradu, gdje na potrošnju bitno utječu stil vožnje, gužve, zastoji, vremenski uvjeti… No, to je korisna informacija, kojom se može pratiti kretanje potrošnje i prilagoditi način vožnje.

Za snižavanje potrošnje važno je voziti umjereno, bez puno ubrzavanja i kočenja, uz što brže uključivanje većeg stupanja. Važna je i ispravnost motora (pomoglo bi korištenje aditiva Datacol, koji će pročistiti brizgaljke i stabilizirati im rad) te dobar tlak u gumama (preporučljivo je gume napuhati na tlak za puno opterećenje).

Autor

Preporučeni sadržaj