DOKTORE POMOZITE

Škoda Octavia 1.6 TDI troši 15 posto više nego što pokazuje putno računalo

Podatak o potrošnji koju pokazuje displej Škoda Octavia dobiva posredno, temeljem vremena otvorenosti brizgaljki, broju okretaja motora, brzini vožnje i tlaku prednabijanja…

Stoga može odstupati i do 20 posto. Najveća su odstupanja u gradu, gdje na potrošnju bitno utječu stil vožnje, gužve, zastoji, vremenski uvjeti…

PITANJE ČITATELJA

Škoda Octavia 1.6 TDI, 2011., 189.000, putno računalo mi pokazuje potrošnju oko 6,3 litara na 100 km u gradskoj vožnji, a realna potrošnja je oko sedam (po punjenju na benzinskoj crpki). Je li to normalno i može li putni računar može pokazati točnu potrošnju?

ODGOVOR DOKTORA

Podatak o prosječnoj potrošnji, koje učitava putno računalo, treba uzimati s velikom rezervom. Dobiva se posredno, na osnovu vremena otvorenosti brizgaljki, broju okretaja motora, brzini vožnje i tlaku prednabijanja te može odstupati i do 20 posto.

Najveća su odstupanja u gradu, gdje na potrošnju bitno utječu stil vožnje, gužve, zastoji, vremenski uvjeti… No, to je korisna informacija, kojom se može pratiti kretanje potrošnje i prilagoditi način vožnje.

Za snižavanje potrošnje važno je voziti umjereno, bez puno ubrzavanja i kočenja, uz što brže uključivanje većeg stupanja. Važna je i ispravnost motora de dobar tlak u gumama (preporučljivo je gume napuhati na tlak za puno opterećenje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin