DOKTORE POMOZITE

Škoda Octavia 1.6 TDI troši 15 posto više nego što pokazuje putno računalo. Je li u pitanju kvar motora ili upravljanja?

Podatak o potrošnji na displeju modela Škoda Octavia 1.6 TDI nastaje posredno, temeljem vremena otvorenosti brizgaljki, broju okretaja motora, brzine vožnje i tlaka prednabijanja

Stoga realna potrošnja goriva može odstupati i do 20 posto u usporedbi s podatkom putnog računala. Najveća su odstupanja u gradu, gdje na potrošnju bitno utječu stil vožnje, gužve, zastoji, vremenski uvjeti…

PITANJE ČITATELJA

Škoda Octavia 1.6 TDI, 2011., 204.000 km, putno računalo mi pokazuje potrošnju goriva oko 6,3 litara na 100 km u gradskoj vožnji, a realna potrošnja je oko sedam (po punjenju na benzinskoj crpki). Je li to normalno i može li putno računalo pokazati točnu potrošnju?

ODGOVOR DOKTORA

Podatak o prosječnoj potrošnji goriva, koje učitava putno računalo, treba uzimati s velikom rezervom. Dobiva se posredno, na osnovu vremena otvorenosti brizgaljki, broju okretaja motora, brzini vožnje i tlaku prednabijanja te može odstupati i do 20 posto.

Najveća su odstupanja u gradu, gdje na potrošnju bitno utječu stil vožnje, gužve, zastoji, vremenski uvjeti… No, to je korisna informacija, kojom se može pratiti kretanje potrošnje i prilagoditi način vožnje.

Za snižavanje potrošnje važno je voziti umjereno, bez puno ubrzavanja i kočenja, uz što brže uključivanje većeg stupanja. Važna je i ispravnost motora (pomoglo bi korištenje aditiva Datacol, koji će pročistiti brizgaljke i stabilizirati im rad) te pravilan tlak zraka u gumama (preporučljivo ih je napuhati na tlak za puno opterećenje).

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo