DOKTORE, POMOZITE

Škoda Octavia 1.9 TDI (2007.): čuju se hidropodizači ventila, koliko je stvarno prešla?

Škoda Octavia 1.9 TDI ima izvrstan turbodizelski motor, a hidropodizači ventila mogu otkazati zbog neredovite izmjena ulja (otkazivanje hidropodizača najčešće ukazuje na to), agresivne vožnje i vraćanje kilometraže

AS Kramar, vaša provjerena adresa za rabljena vozila

PITANJE ČITATELJA

Škoda Octavia 1.9 TDI, 105 KS, 2007., kupljena u prosincu 2021, sa 195.000 km. Ujutro dok je hladan čuju se hidropodizači ventila, ne dugo, oko pola minute. Zanima me je li moguće da su u auto kući vratili kilometražu na manji broj. Što mislite u čemu bi bio problem?.

ODGOVOR DOKTORA

Škoda Octavia 1.9 TDI ima izvrstan turbodizelski motor, ali pouzdanost i trajnost rabljenog primjerka ovisi o načinu vožnje, prijeđenoj kilometraži i kvaliteti servisiranja. Više puta smo savjetovali da kod kupnje rabljenog automobila, posebice dizelskog, treba temeljito provjeriti stanje motora i prijenosnog mehanizma, jer se tako može procijeniti što kupujete.

Svaki treći ili svaki četvrti auto na tržištu rabljenih s vraćenom kilometražom, a u vašem slučaju na to ukazuje nerealno mala kilometraža (takve aute u pravilu kupuju osobe koje dosta voze) i činjenica da su već otkazali hidraulički podizači ventila (u pravilu izdrže puno više).

Četiri su moguća uzroka: greška u hidropodizačima ventila, neredovita izmjena motornog ulja (otkazivanje hidropodizača najčešće ukazuje na to), agresivna vožnja i vraćanje kilometraže. Pramda po pravilu treba mijenjati sve podizače u kompletu, izmijenite samo oštećene (istrošene).

Napravili ste grešku prilikom kupnje, jer zbog želje za štednjom gorima niste sve uzeli u obzir. Zašto bi netko takvu solidnu limuzinu dobrih performansi i niske potrošnje prodavao dok je u dobrom stanju? Ako ocijenite da ste prevareni, možete podnijeti sudsku tužbu, a realnost navedene kilometraže odredit će se vještačenjem.

Autor

Preporučeni sadržaj