Škoda Octavia (2008.): koju kupiti, 1.9 TDI ili 2.0 TDI?

Škoda Octavia 1.9 TDI je preporučljivija, ima motor s mehaničkim ubrizgavanjem PDE (pumpa-brizgaljka), jedno bregasto vratilo i osam ventila te je pouzdaniji i izdržljiviji od 2.0 TDI, štedljiviji je, a performanse su neznatno lošije…

PITANJE ČITATELJA

Škoda Octavia: u ponudi imam dva modela iz (2008.) 1.9 TDI PD sa 105 KS ili 2.0 TDI CR sa 110 KS. Koji je bolji po pitanju performansi, potrošnje, trajnosti održavanja, Kojeg preporučujete?

ODGOVOR DOKTORA

Nemojte se misliti ni trenutka te izaberite 1.9 TDI PD. Taj motor ima čisto mehaničko ubrizgavanje po sustavu pumpa-brizgaljka PDE (Pumpe-Dϋse-Einheit), te samo jedno bregasto vratilo i osam ventila. Manje je mehanički napregnut pa je znatno pouzdaniji od 2.0 TDI CR (common-rail – zajednički vod) s dva bregasta vratila i 16 ventila.

U osnovi, to je frizirani 1.9 TDI PD – ima isti donji dio motora s koljenastim vratilom koji daje hod klipova od 95,5 mm, a provrt cilindara i promjer klipova povećan je sa 79,5 na 81 mm. Zbog toga su stijenke među cilindrima stanjene za milimetar i pol.

Uz to je ugrađena komplicirana glava te je bilo velikih problema s brizgaljkama Siemens i potrošnjom ulja, a sada su ti problemi (uglavnom) riješeni. 1.9 TDI PD je najbolji turbo dizelaš kojeg je Volkswagen ikada proizvodio, a od njega su odustali jer je preskup i teže ispunjava ekološke norme.

Jedini osjetljivi sklopovi su mjerač protoka zraka i zamašnjak s dvije mase (ako se često vozi “stani-kreni”). Važno je samo da koristite motorno ulje viskoznosti 5W-40, po specifikacijama W505.01, koje ima specijalne dodatke za sprječavanje trošenja bregastog vratila i pumpnih elemenata, izloženih vrlo visokim površinskim opterećenjima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin