PROMETNA PATROLA

Sudario sam se sa skuterom koji je pretjecao, jesam li kriv ako je drugi vozač počinio teški prekršaj?

Ako vas tuže za oduzimanje prednosti, žalite se, obrazložite da niste mogli predvidjeti tuđu protupropisnu radnju (pretjecanje) i zatražite oslobođenje od optužbe…

PITANJE ČITATELJA

Na križanju sam iz sporedne ulice skretao u glavnu. Vozač na glavnoj cesti je zaustavio vozilo, kako bi propustio pješaka, te mi svjetlosnim signalom dao znak da mogu skrenuti.

Kako sam vidio mogućnost sigurnog prolaza, skrenuo sam u glavnu ulicu i na mene je tada naletio skuter, koji je prelazio zaustavljeno vozilo.

Srećom, prošao je samo s lakšim ozljedama, ali nastala je velika materijalna šteta. Policija je protiv mene podnijela prijavu, premda smatram da nisam kriv.

ODGOVOR PRAVNOG STRUČNJAKA

Vjerojatno će vas tužiti za oduzimanje prednosti, a ako se to dogodi, žalite se. Navedite činjenice kako ste ih opisali te obrazložite da niste mogli predvidjeti tuđu protupropisnu radnju (pretjecanje) i zatražite oslobođenje od optužbe.

Glavni krivac za nesreću, prema članku 74. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, je vozač skutera, jer se ‘ne smije pretjecati drugo vozilo koje se približava obilježenome pješačkom prijelazu, ili koje prelazi pješački prijelaz i obilazi vozilo koje je stalo radi propuštanja pješaka na tom prijelazu’.

Za taj je prekršaj propisana kazna od 390 do 920 eura, uz oduzimanje vozačke dozvole na tri, odnosno šest mjeseci, za drugi, odnosno treći takav prekršaj. Vjerojatno će vas ipak proglasiti suodgovornim za nesreću.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo