PRAVNI SAVJET

Smije li naknada za totalnu štetu biti manja od vrijednosti auta?

Nemate pravo zahtijevati isplatu iznosa većeg od procijenjenog, odnosno popravak po troškovniku ovlaštenog servisa, ako taj iznos prelazi procijenjenu vrijednost popravka, neovisno o stvarnoj vrijednosti auta…

PITANJE ČITATELJA

Nedavno sam imao prometnu nesreću, policija je utvrdila krivicu suprotne strane, što je drugi vozač priznao. Na mom je autu proglašena totalna šteta, a njegovo mi je osiguranje ponudilo iznos, uz zadržavanje spašenih dijelova mog auta, kojim nisam zadovoljan. Za tu svotu u oglasima ne mogu kupiti isti auto istog godišta.

Piše da su tržišnu vrijednost donijeli na temelju internih tablica. Što mi je činiti? Čuo sam da mogu tražiti isplatu potpunog iznos te da oni uzmu auto, ali i to bi bilo premalo za kupnju istog auta. Mogu li tražiti da mi poprave auto, premda bi trošak popravka prelazio procijenjenu vrijednost vozila?

ODGOVOR PRAVNIKA

Osiguravatelj krivca za prometnu nesreću u obvezi je otkloniti vam štetu u cijelosti, ali u slučaju totalne štete nemate pravo zahtijevati isplatu iznosa većeg od procijenjenog. Dakle ne možete zahtijevati popravak po troškovniku ovlaštenog servisa, ako taj iznos prelazi procijenjenu vrijednost.

U praksi, osiguratelji proglašavanju totalnu štetu ako prelazi 75 posto vrijednosti vozila. Hoće li ponuđeni iznos, uvećan za vrijednost spašenih dijelova, doseći stvarnu vrijednost vozila prije nesreće, ovisi stanju na tržištu.

Kao referentne vrijednosti ne možete uzimati cijene iz oglasa, jer se one u pregovorima mogu spustiti 10, 20 i više posto. Uzevši to u obzir, sve može izgledati drukčije. Ako ipak smatrate da vam pripada veći iznos naknade, svoja prava možete ostvarivati u sudskom postupku.

U njemu će sudski vještak procijeniti vrijednost vozila, a time i financijsku obvezu osiguratelja. Prije pokretanja savjetujemo oprez i dobru procjenu situacije, jer ako izgubite parnicu, trebat ćete nadoknaditi sve troškove koje ste drugoj strani prouzročili postupkom.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo