DOBRO JE ZNATI

Smola i ptičji izmet oštećuju automobilski lak

Borova hladovina čest je izbor za parkiranje, ali potom automobilski lak često bude “ukrašen” smolom i ptičjim izmetom koji nagrizaj lak te ih treba čim prije pažljivo ukloniti…

Tijekom najvećih vrućina, posebice pri odlasku na kupanje, mnogi biraju borovu hladovinu, što je dobro jer sprječava pregrijavanje guma i unutrašnjosti automobila. To je posebice štetno za elektroničke komponente, ekrane i obloge od plastike izložene najvećem zagrijavanju. No, ta medalja ima i tamniju stranu, jer se boravkom u hladovini na automobilski laku nakuplja ptičji izmet i smola.

Oni agresivno djeluju na automobilski lak, a posebice su ugrožene boje nove generacije, koje su, radi ekologije, napravljene na bazi vode, umjesto organskih otapala. Zbog toga, ako možete birati hladovinu, bolja je ona od građevinskih objekata nego od drveća, posebice borova. No, kako je ljeti, pogotovo nadomak moru teško imati izbor treba se pomiriti s tom posljedicom.

Važno je, potom, čim prije, ukloniti smolu i ptičji izmet, vodeći računa da pri uklanjanju smole i ptičjeg izmeta ne napravite više štete nego koristi, odnosno ne oštetite automobilski lak. Ptičji izmet je najbolje uklanjati vodom i mehanom krpicom – preporučljivo je imati flašu vode te lagano polijevati mjesto i istodobno nježno trljati. Puno je lakše to napraviti dok se izmet ne osuši, a nakon čišćenja ne zaboravite dobro oprati ruke, jer je ptičji izmet toksičan.

Smolu je teže očistiti, premda je metoda slična. Uklanjanju pomaže ako je voda malo ugrijana i pomiješana s malo šampona. Treba samo trljati nježno, jer agresivnim radnjama možete oštetiti lak. Pomaže i “domaći recept” – čišćenje maslinovim uljem i mekanom krpom. U težim slučajevima preporučljivo je otići u automobilsku praonicu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin