LOŠA VIJEST ZA AUTOMAFIJU

Stop muljanju s kilometražom, Volkswagen, Audi i BMW imaju rješenje

Foto: TECEZE

Novi modeli Volkswagen, Audi i BMW opremljeni su sigurnosnim čipovima HSM (Hardware Secure Module) za zaštitu podataka o kilometraži

Vraćanje kilometraže na rabljenim vozilima raširena je pojava u svim europskim zemljama te se procjenjuje da je kod svakog trećeg automobila na njemačkom, francuskom, njemačkom, talijanskom… tržištu, odakle stiže većina rabljenih automobila na naše tržište, kilometraža vraćena.

Cijena za takvu muljažu, uključujući servisnu knjižicu, je od 50 do 200 eura. Tako se svakom rabljenom automobilu nerealno uvećava vrijednost za 3000 eura, te se procjenjuje da se takvim prevarama kupci oštećuju za dvije do tri milijarde eura godišnje. Do sada nije bilo učinkovitog načina za sprječavanje takvih prevara, kilometraža zabilježena na godišnjem servisu i tehničkom pregledu također ne mora biti vjerodostojna.

Primjerice, na automobilu koji je godišnje prešao, primjerice 80.000 (toliko prelaze poslovne osobe), prije servisa i tehničkog pregleda, za 50 eura, kilometraža vraća na 20.000, i tako iz godine u godinu. Automobil nakon 4-5 godina, formalno, ima nešto manje od 100.000 km, a stvarno može biti 400.000 km. Sve je “uredno” pokriveno, kilometražom, servisnom knjižicom, izlistima servisa i tehničkog pregleda, a kilometraža opako ne štima.

To je procedura za najskuplje modele. No većina rabljenih automobila, koja kasnije planski završavaju na tržištu rabljenih, nakon isteka jamstva, više ne idu u ovlaštene servise te, a evidencija o tehničkim pregledima u svim zemljama EU-a još godinama neće biti cjelovito pokrivena i dostupna potencijalnim kupcima, pa prostora za manipulacije ima mnogo.
Izgleda da se ipak nazire rješenje tog problema.

Stručnjaci Volkswagena, Audija, BMW-a osmislili su rješenje te su njihovi novi modeli opremljeni sigurnosnim čipovima HSM (Hardware Secure Module) koji služe za zaštitu podataka o kilometraži. Sustav trajno bilježi prijeđenu kilometražu, elektronički i mehanički potpuno je zaštićen te se u ovlaštenom servisu, preko OBD priključka, može utvrditi točna kilometraža.

Sustav je već ugrađen u nove modele Volkswagen Golf 8 i Passat, Audi A3 Sportback, A4 i A6 te su prva iskustva pozitivna. Svi modeli Mercedes-Benz od 2023. bit će također opremljeni tim sustavom, a potom će slijediti i ostali…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo