DOMAĆI PROIZVOD

Trieri volani domaćeg potpisa, spremni su osvojiti automobilski svijet

Trieri volani stižu iz hrvatskog dizajn studija i sigurno će pobrati mnoštvo simpatija iz tuning svijeta…

Domaće ideje i proizvodi posebno su nam dragi. Proaktivnost pojedinaca također. Jedan takav krije se iza lika i djela jednog dizajnera. Luka Jelaska, čovjek koji se može pohvaliti jednom od najprestižnijih nagrada, u području transportation i produkt dizajna (A’Design award, German design award, If Design award). Njegov najnoviji proizvod zaintrigirao je i nas. Novi brenda Trieri donosi nam sportske volane domaćeg potpisa.

Što je Trieri?
Trieri je dizajn studio osnovan s ciljem pružanja inovativnih rješenja na području produkt i transportation dizajna. Trieri se zalaže za dizajn bezvremenske estetike, te iznimne kvalitete koja bi smanjila količinu generiranog otpada uzrokovanog konzumerističkim načinom života. Osim usluga dizajna Trieri će imati i paletu proizvoda vlastitog dizajna pod vlastitim brendom. Prvi od tih proizvoda su Trieri volani.

Otkud ideja da to baš budu volani?
Još za vrijeme studija sam se počeo baviti uređivanjem svojeg automobila. Što sam više dijelova naručivao sebi i prijateljima to sam više stjecao neki dojam o samom tržištu. Što god krenem raditi, volim se dati sto posto u to, tako sam i određeno vrijeme posvetio analizi tržišta te ponudi i potražnji tuning dijelova. Jedan od meni najvažnijih detalja na automobilu je volan kojeg najviše gledamo i najveći doticaj s njim imamo. On može znatno poboljšati ili pak pogoršati naše iskustvo u vožnji ovisno o svom izgledu, ergonomiji i materijalima. Postojeći volani su mi međusobno bili preslični, te mi se niti jedan od njih nije nešto specijalno svidio niti isticao. Stoga sam odlučio spojiti svoje dvije ljubavi, dizajn i automobile i napraviti nešto posebno. Pošto se osim dizajnom bavim i pripremom za proizvodnju te razvojem proizvoda, ovaj je volan možemo reći ‘showcase’ onoga što ja mogu ponuditi klijentima kroz Trieri dizajn studio.

Zašto baš Trieri volani, po čemu su tako posebni?
Ako pogledamo postojeće sportske volane na tržištu tu su MOMO, Sparco, OMP, Toora te vjerojatno najpoznatiji Nardi. Ono što je svima zajedničko je proizvodni proces kojim nastaju. Svi se rade iz lima aluminija, koji se reže u njihov dizajn te potom produbljuje do željene dubine. Prednost tog proizvodnog procesa je što je jeftin, jednostavan i prilagođen je proizvodnji velikih serija. No ono što mu je mana je što je ograničavajuć što se tiče estetike ali i inovativnosti. Tu nastupa Trieri. Razvili smo potpuno nov proizvodni proces koji pruža jedinstveni oblik, a uz povećan opseg ručnog rada nudi znatno ekskluzivniji proizvod.

Pojasnite nam taj vaš ‘inovativan’ proizvodni proces?
Dakle, za razliku od postojećih volana čiji proizvodni proces počinje i završava rezanjem komada iz lima aluminija, naš počinje rezanjem inoks cijevi. Prvi korak je rezanje pred modela na laseru sa zakretnom glavom, potom se pred model smješta u poseban ‘muško-ženski’ kalup na hidrauličnoj preši koja je specijalno razvijena za taj proizvodni proces, te se pod velikim pritiskom pred model ‘rascvjeta’. Točnije što se događa je da su se ranije izrezani krakovi iz cijevi koji su bili vertikalni pod velikim pritiskom svinu prema van. Ti se isti krakovi ručno vare na inoks metalni obruč, te se potom svi varovi kao i bridovi ručno bruse do nivoa da se varovi ne poznaju.

Ovaj proces je znatno složeniji od onog kojim se postojeći volani rade, koje bi onda bile prednosti tog proizvodnog procesa?
Da, ovaj proizvodni proces je znatno kompliciraniji od onog postojećeg, no sve ima svoje zašto. Ako pogledate formu našeg volana, ona je znatno drugačija od bilo kojeg volana na tržištu i to je prvi i jedan od najvažnijih razloga koje će velika većina kupaca primijetiti i cijeniti no svakako nije jedini. Drugi razlog je da ova forma ima puno veći kapacitet mogućeg opterećenja upravo zbog oblika krakova koji prenose silu, odnosno usmjeravaju je od obruča prema središtu cijevi. Treći razlog je da kombiniramo najnovije tehnologije poput 3D laserskog rezača sa starim zanatima poput kovanja, kovinopojasarenja te ručnog varenja i obrade metala. Tako iskorištavamo najbolje od oba svijeta, naprednu tehnologiju za nove mogućnosti i preciznost, te stare zanate kako bi se slavila njihova povijest, kvaliteta i unikatnost ručnog rada.

Ima li još nešto po čemu se Trieri volani razlikuju od ostalih?
Naravno. Također jedna od stvari na koju smo ponosni je naš poseban, mi ga zovemo ‘bešavni’ način tapeciranja. Naime, za razliku od postojećih volana koji su uglavnom tapecirani iz trakica materijala koje su prošivene s unutarnje strane obruča mi smo se odlučili riješiti tih istih šavova i napraviti nešto profinjenije i elegantnije. Naš se obruč sastoji od dvije gumene polutke koje se oblače u pravu Nappa kožu ili originalnu Alcantaru, ovisno o izboru kupca. No te se polutke oblače svaka zasebnim komadom materijala veličine 40 x 40cm koji se reže u oblik ‘krafne s rupom’. Takav način tapeciranja je znatno složeniji i skuplji zbog većeg ‘otpada’ materijala, no ipak tu se radi o premium proizvodu koji nudi nešto što nije viđeno na tržištu.

Što je s pakiranjem?
Ambalaža je kod nas posebna priča i to je još jedna neizostavna stavka našeg total dizajna. Naime bilo da su vam hobi automobili, njihovo uređivanje ili nešto treće, kada god naručujete neke dijelove i opremu rado očekujete taj trenutak poštara. Kada napokon vaš paket dođe, dolazi entuzijazam otpakiravanja tog predugo očekivanog proizvoda. Taj je doživljaj danas postao toliko važan da su ljudi počeli snimati čak i videe s ‘otpakiravanjem’ pojedinih proizvoda kao dio osvrta na isti. Tom spoznajom, nismo htjeli razočarati naše kupce ni u tom pogledu, već smo ih odlučili impresionirati možda čak i ‘predizajniranom’ dekorativnom kutijom. Naša se kutija sastoji od dva poklopca napravljena od pune 3 mm debele ljepenke obučene u crni popset papir.

Unutar donjeg poklopca nalazi se na CNC-u glodan umetak od stiropora oblikovanog savršeno po presjeku volana odajući izgled kao da je volan ispušten na najudobniji jastuk koji se savršeno prilagodio njegovoj formi. Taj isti stiropor je flokirani u crvenu boju (crveni pliš), te je istom metodom izrađen i umetak koji se nalazi unutar gornjeg poklopca. Zatvaranjem poklopca kutije volan je potpuno osiguran, no kako se ta dekorativna kutija ne bi oštetila prilikom transporta, istu stavljamo dodatno u transportnu kutiju od peteroslojne ljepenke kako bi bili potpuno sigurni da će volan kupcima stići u savršenom stanju kao i sama dekorativna kutija. Dovoljno je napomenuti da je masa jednog volana oko 1750 g a ukupna masa paketa s volanom 3600 g.

Uz toliko inovacija, koja je vaša ciljana publika?
Sam Trieri volan je dizajniran tako da ima jednostavnu formu s vintage prizvukom. Upravo smo s tom formom postigli to da se volan može montirati u bilo koji moderni automobil za razne disciplinske utrke,style natjecanja ili pak individue koje uživaju u personaliziranju svojih automobila, no isto tako se može potpuno uklopiti i u interijer nekog oldtimera. Pošto smo napravili za nekoliko stepenica ekskluzivniji proizvod, na tu kvalitetu se odrazila i nešto viša cijena, no to zaista ne smatramo problemom. Mi otvaramo novu nišu na tržištu za one zahtjevnije kupce koji žele nešto novo, nešto inovativnije i drugačije, što na kraju dolazi i u limitiranoj seriji, koja je konkretno u prvoj isporuci ograničena na sto komada.

Kakvi su planovi u budućnosti?
Što se volana tiče planova je mnogo, no u ovom trenutku ne bi previše otkrivali. Bitno nam je dobiti reakcije od prvih kupaca, te sukladno njima raditi na usavršavanju i nadogradnji proizvoda i širenju palete istih. Svakako će u nekoj budućnosti biti i varijanta s drvenim obručem, kao i varijanta za brodove, no korak po korak. Novi smo brend koji želi postići reputaciju kvalitetom, a ne kvantitetom. Istovremeno radimo na razvoju nekoliko većih projekata na temu elektromobilnosti za naše klijente, stoga se naši planovi konstantno mijenjaju i adaptiraju datim okolnostima.

Imate li još nešto za dodati, nešto što bi moglo zanimati vaše kupce?
Budući i potencijalni kupci slobodno nam se mogu javiti, uvijek smo tu za sve vrste upita, na koje odgovaramo u najkraćem mogućem roku. Također, svi su dobrodošli kada je suradnja u pogledu dizajna u pitanju.

Možemo samo poželjeti sreću vrijednom timu Trieri i što više njihovih volana na domaćoj, ali i inozemnoj sceni.

Autor

Preporučeni sadržaj