ŠPANJOLSKI STRUJNI UDAR

Cupra el-Born (2021.): nabrijani Volkswagen ID.3 u Seatovom izdanju, 6,5 s do stotke, doseg 420 km

-

Cupra el-Born sportski je nabrijana verzija električkog povišenog kompakta Seat el-Born, koji je opet španjolska verzija modela Volkswagen ID.3

Njegova ekspresna najava pokazuje da koncern iz Wolfsburga ‘sve misli i molitve’ stavlja na električni program. Naime, Volkswagen Golf 8, što zbog korona-krize, što zbog dizajna (posebice prednje maske i farova s obrvama), koji izgleda kao djelo Pete kolone iz Wolfsburga, bilježi znatno lošije prodajne rezultate od očekivanja.

Sportski skockan s jasnim elementima hi-tech premiuma nije trebao dodatne ‘strujne konje’, jer i osnovni model sa 150 kW (204 KS) pruža i više nego jake argumente za sportsku vožnju, uz ubrzanje do stotke za 7,5 sekundi.

Španjolsko-njemački tim se koncentrirao, osim na luksuzno sportsku izvedbu i hi-tech opremu s 12-colnim zaslonom, na podvozje te baterijski i upravljački sustav. Cupra el-Born se napaja iz paketa litij ionskih baterija kapaciteta 62 kWh.

Dorade na podvozju (smanjenje udaljenosti podnice od podloge za 18 mm, sportski kotači i opružno-amortizacijski sklop), koje snižavaju težište i poboljšavaju prianjanje te upravljačko ‘boostanje’ omogućava sprint do stotke za 6,5 sekundi.

WLTP doseg (naravno u umjerenoj vožnji) iznosi 420 kilometara. Zbog toga je i najveća brzina elektronički ograničena na 180 km/h. Cupra el-Born postaje jedan od najzanimljivijih električnih noviteta, samo što će cijena biti, uh…

Autor