U NJEMAČKOJ PROMJENA ZAKONA

Ugradnja LED žarulja končano postaje legalna

Njemačka je prva država koja je dala zeleno svjetlo za ugradnju LED žarulja, evo tko ima razloga za slavlje…

Njemački proizvođač rasvjetni tijela Osram, može se pohvaliti s prvom LED žaruljom koja ima certifikat za legalnu ugradnu na vozila. Odobrenje je stiglo od KBA, Njemačke savezne uprave za cestovni promet.

Nije nikakva novost, kako su LED farovi jedna od najpopularnijih dodataka u opremi novih automobila. Ova tehnologija odavno je zamijenila ksenonsko svjetlo i doslovno tjera žarulje sa žarnom niti u starijim modelima u mirovinu. LED svjetlo, koje je u boji usporedivo s dnevnim svjetlom, osim što osigurava bolju vidljivost, svakako dobiva i mnoštvo pluseva u pogledu sigurnosti na prometnicama.


Osram tako ima puno razloga za slavlje. Očito su i oni koji propisuju zakone progledali, a nije tajna kako je proizvođač tijekom korone ubilježio značajne minuse. Stoga je i iz gospodarskog kuta gledanja ovaj potez opravdan.

Dosadašnja praksa LED svjetala i naknadnih ugradnji umjesto xenon i halogenih žarulja, najčešće se pokazivala prilično problematično. Iako već godinama na tržištu i ‘oglasima’ ima kineskih proizvoda sumnjive kvalitete, Osram svojom kvalitetom u ovoj priči ima pokriće.

Ovu temu već nekoliko puta smo pokretali, u Hrvatskoj taj potencijal možemo vidjeti u žaruljama Erfolg LED potpisa.

Problem je što se svi LED proizvođači guraju u isti ‘koš’… Zato od sad Osram može odahnuti i reći – naš proizvod je testirano od strane TÜV i odobreno od KBA!

Njemački proizvođač Osram sada je okončao ovu dilemu za niz vozila, kako prenosi njemački Auto motor und sport. Komplet za naknadnu ugradnju Osram Night Breaker LED za H7 žarulje odobren je za cestovnu uporabu od strane ‘Njemačke savezne uprave za cestovni promet nakon testiranja od strane TÜV Süd, tako da je naknadna ugradnja LED svjetala u halogene farove legalna i u skladu sa zakonom.

Osram navodi da su LED žarulje Night Breaker i do tri puta snažnije od minimalnog zakonskog zahtjeva, postižu velik domet i velike kontraste. Uz to, trajnost je pet puta veća od trajanja normalne halogene žarulje, a potrošnja energije je manja. Zamjenske LED lampe Osram Night Breaker imaju 19 W.

Način i ugradnja LED lampi je važan faktor u kvaliteti snopa!
Instalacija LED lampi Osram Night Breaker može biti jednostavna ili složena, ovisno o modelu vozila, poput uobičajene zamjene žarulje. Zato je najbolje ostaviti to specijaliziranim servisima. Za vozila kojima su potrebni adapteri za povezivanje ili čija je rasvjeta integrirana u CAN sabirnicu vozila, moraju se instalirati odgovarajući dodatni adapteri ili upravljačke jedinice, koje će Osram također imati u ponudi.

Zamjenske LED žarulje Osram Night Breaker, koje su trenutno dostupne samo za kratka svjetla H7, bit će dostupne širom Njemačke 7. listopada, prema Osramu, cijena po paru žarulja iznosi 129,99 eura.

Osram je dugo čekao ‘ovaj dan’. Trebalo je dugo vremena da se napokon stvori legalna opcija za naknadnu ugradnju tehnički vrhunskih LED žarulja.

Osim već spomenute sigurnosti u prometu, Osram će tako spasiti gomilu radnih mjesta. Njemačka rasvjetna tvrtka može iskoristiti ovakav rasplet. Kao i mnogi drugi dobavljači, tvrtka pati od pada u industriji. U trećem tromjesečju tekuće financijske godine 2019./20. prodaja u Osramu pala je za više od 35 posto na 282 milijuna eura.

No, nakon ove potvrde, Osram s pravom najavljuje donošenje revolucije na njemačke prometnice.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo