Ulje u mjenjaču preporučljivo je izmijeniti nakon 60.000 km ili tri godine, evo i zašto:

Ulje u mjenjaču, ručnom i automatskom, tijekom korištenja se prlja i degradira, a nakupljene čestice otežavaju podmazivanje te povećavaju habanje…

Premda zbog znatno nižih radnih temperatura nego u motoru ulje u mjenjaču ima višestruko dulji vijek od motornog, nije dobro nakon duljeg vremena, odnosno dosta prijeđenih kilometara, a pogotovo nikako, ne mijenjati ga.

Bez obzira je li riječ o ručnom ili automatskom mjenjaču, nakon 60.000 km, odnosno najkasnije nakon tri godine, preporučljivo je izmijeniti ulje. A 100.000 km trebao bi biti krajnji-krajnji rok. Naime, u jednom i drugom slučaju radi se o mehanizmu za uključivanje različitih stupnjeva prijenosa, kod kojeg se u radu javlja više vrsta trošenja – abrazija, erozija, lom odnosno otkidanje čestica…

Dio tih čestica, uglavnom magnetičnih, nakuplja se na čepu, koji se nalazi na najnižem dijelu spremnika ulja mjenjača, a s unutarnje strane ima permanentni magnet. Ali, nemagnetične naslage ostaju u ulju, a veliki dio magnetičnih taloži se u utorima i uljnim kanalima.

Zbog svega navedenog ulje u mjenjaču, ručnom i automatskom, tijekom korištenja se prlja i degradira, a nakupljene čestice otežavaju podmazivanje. Ako se ne mijenja smanjuje mu se pouzdanost i skraćuje vijek. Dakle, odmah izmijenite ulje u mjenjaču, vodeći računa da je propisane specifikacije, a može biti bilo kojeg proizvođača.

Foto: Screenshot YouTube

Komentari