DOKTORE POMOZITE

Volkswagen Golf 1.4 16V (2001.): trza pri dodavanju gasa i gubi snagu

Volkswagen Golf 1.4 16V, kad benzinski motor, nakon 100.000 km, počne raditi nepravilno, trzati i loše primati gas, treba prvo posumnjati na nepravilnost sapnica za gorivo i probleme s paljenjem

PITANJE ČITATELJA

Volkswagen Golf 1.4 16V, 75 KS, 2001., 208.000 km, motor trza pri dodavanju gasa i gubi snagu. Motor inače u srednjem režimu radi normalno. Kakav je to motor i isplati li se ulagati u njega…

ODGOVOR DOKTORA

Volkswagen Golf 1.4 16V, koji je predstavljen na proljeće 1997., kad je uveden i Volkswagen Golf IV, u početku je imao problema s pouzdanošću, posebice s ubrizgavanjem i elektronikom. Bilo je i problema sa smrzavanjem oduška uljnih para, što je izazivalo probleme s napajanjem i ubrzanom havarijom.

Kad benzinski motor, nakon 100.000 km, počne raditi nepravilno, trzati i loše primati gas, treba prvo posumnjati na nepravilnost sapnica za gorivo i probleme s paljenjem, ali, s obzirom na godine i kilometre, treba izmjeriti tlakove kompresije hladnog motora, jer se po tome može procijeniti stupanj istrošenja motora (propuštanje između klipnih prstenova i stijenki cilindara te ventila i sjedišta ventila.

Ako je to slučaj, odnosno, ako su tlakovi kompresije neravnomjerni i manji od 9 bara, tada to treba prvo riješiti, pa tek potom, ako se ne stabilizira rad motora, tražiti ostale moguće uzroke.