DOKTORE POMOZITE

Volkswagen Golf 1.6 iz 2005. dobar, ali puno troši, htio bih ga zamijeniti dizelašem

Volkswagen

Prilikom kupoprodaje trebat ćete investirati 5000 – 6000 eura za Volkswagen Golf 1.6 TDI, potom trebate računati na povećane troškove održavanja. Mala je vjerojatnost da ćete profitirati, troškovi za gorivo su tek pola ukupnih

PITANJE

Imam problem previsoke potrošnje goriva u starom modelu Volkswagen Golf 1.6 iz 2005., (‘Petici’), s benzinskim motorom od 102 KS. Premda me dobro služi, ubija me visoka potrošnja, koja u gradu iznosi više od 11 litara.

Godišnje prelazim 15.000 km, većinu u gradu, pa bih želio smanjiti troškove za gorivo. Želio bih povoljno kupiti dizelaša s kojim bih mogao biti miran nekoliko godina. Što mi savjetujete.

MIŠLJENJE DOKTORA

Vaša je želja da smanjite troškove vožnje, a mala je vjerojatnost da ćete ih u bilo kojoj opciji, kad sve uzmete u obzir, smanjiti. Ako kupite rabljenog dizelaša Volkswagen Golf 1.9 TDI starog 14-15 godina, nećete imati puno koristi od nižih troškova za gorivo, ako budete trebalo mijenjati turbopunjač, brizgaljke, visokotlačnu pumpu, zamašnjak podijeljenih masa…

Svaka od tih opcija stoji oko tisuću eura, a može se desiti da treba napraviti ‘generalku’. Naime, automobili s turbodizelskim motorom u pravilu imaju dobre performanse i nisku potrošnju i trebate se zapitati – zašto bi ih netko prodao dok su u dobrom stanju.

U pravilu to rade kad se približe skupi servisi i kvarovi, te je velika vjerojatnost da naletite na primjerak u lošem stanju, možda s vraćenom kilometražom.

U startu ćete platiti 5000-6000 eura više nego što ćete dobiti za vašeg starog benzinca, potom ćete biti izloženi povećanim troškovima. Mala je vjerojatnost da ćete profitirati kupnjom starog dizelaša.

Vaš je benzinac trajan i izdržljiv, a potrošnju možete smanjiti ako auto servisirate, gume napušete na tlak za puno opterećenje i vozite umjereno.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo