Volkswagen Golf 1.6 iz 2005. dobar, ali puno troši, htio bih ga zamijeniti dizelašem

Prilikom kupoprodaje trebat ćete investirati 5000-6000 eura, potom trebate računati na povećane troškove održavanja. Mala je vjerojatnost da ćete profitirati, troškovi za gorivo su tek pola ukupnih…

PITANJE

Imam problem previsoke potrošnje goriva u starom Volkswagen Golfu 1.6 iz 2005., (‘Petici’), s benzinskim motorom od 102 KS. Premda me dobro služi, ubija me visoka potrošnja, koja u gradu iznosi više od 11 litara.

Godišnje prelazim 15.000 km, većinu u gradu, pa bih želio smanjiti troškove za gorivo. Želio bih povoljno kupiti dizelaša s kojim bih mogao biti miran nekoliko godina. Što mi savjetujete.

MIŠLJENJE DOKTORA

Vaša je želja da smanjite troškove vožnje, a mala je vjerojatnost da ćete ih u bilo kojoj opciji, kad sve uzmete u obzir, smanjiti. Ako kupite rabljenog dizelaša starog 7-8 godina, nećete imati puno koristi od nižih troškova za gorivo, ako budete trebalo mijenjati turbopunjač, brizgaljke, visokotlačnu pumpu, zamašnjak podijeljenih masa…

Svaka od tih opcija stoji oko tisuću eura, a može se desiti da treba napraviti ‘generalku’. Naime, automobili s turbodizelskim motorom u pravilu imaju dobre performanse i nisku potrošnju i trebate se zapitati – zašto bi ih netko prodao dok su u dobrom stanju.

U pravilu to rade kad se približe skupi servisi i kvarovi, te je velika vjerojatnost da naletite na primjerak u lošem stanju, možda s vraćenom kilometražom.

U startu ćete platiti 5000-6000 eura više nego što ćete dobiti za vašeg starog benzinca, potom ćete biti izloženi povećanim troškovima. Mala je vjerojatnost da ćete profitirati kupnjom starog dizelaša.

Vaš je benzinac trajan i izdržljiv, a potrošnju možete smanjiti ako auto servisirate, gume napušete na tlak za puno opterećenje i vozite umjereno.

 

Komentari