DOKTORE POMOZITE

Volkswagen Golf 1.6 TDI (2014.): je li isplativiji sa 105 ili 90 KS?

Volkswagen Golf 1.6 TDI snage 90 KS ima turbodizelski motor prigušenu verziju 1.6 TDI sa 105 KS, s vršnim tlakom prednabijanja sniženim s 1,3 na 1,3 bara i jednostavnijim turbopunjačem te je pouzdaniji i trajniji.

Možete očekivati da je šestogodišnji model manje istrošen i u boljem stanju, posebice motor i prijenos, a usto su davanja niža – svake godine!

PITANJE ČITATELJA
Volkswagen Golf 1.6 TDI, 2014., koja je razlika između turbodizelaša 1.6 TDI od 90 i 105 KS, koji su se ugrađivali u Golf sedme generacije? Koji je bolji s aspekta performansi te pouzdanosti i trajnosti i koji odabrati? Dakle, koji je isplativiji?

ODGOVOR DOKTORA

Riječ je o istom motoru, turbodizelašu 1.6 TDI, s direktnim ubrizgavanjem Common rail, ali verzija s 90 KS ima vršni okretni moment 230 Nm te najveći tlak prednabijanja 1,1 bar. Verzija sa 105 KS ima vršni okretni moment 250 Nm i tlak prednabijanja 1,3 bara.

Premda je i snažnija verzija pouzdana i dugovječna, preporučljivija je slabija jer zbog manjeg mehaničkog i toplinskog opterećenja, logično, više traje. Usto ima i jednostavniji turbopunjač, otporniji na začađenje te jeftiniji za servisiranje.

Dakle, kod šestogodišnjeg modela može očekivati da je motor manje istrošen – zbog manjeg mehaničkog i toplinskog opterećenja je trajniji. Zbog manjeg vršnog okretnog momenta manje je opterećen mehanizam prijenosa snage (spojka, mjenjač, homokinetički zglobovi.

Vozna svojstva su neznatno lošija, potrošnja goriva slična, a potpada u nižu klasu obveznog osiguranja i godišnjeg poreza. Dakle, ako možete birati, izaberite verziju s 90 KS, ali važnije od toga – izaberete konkretno onu, koja je u boljem stanju!