DOKTORE POMOZITE

Volkswagen Golf 1.6 TDI (2015.): je li isplativiji s 90 KS ili 105 KS?

Volkswagen Golf 1.6 TDI: turbodizelski motor s 90 KS nastao je prigušenjem verzije 1.6 TDI/105 KS, ima niži vršni tlak prednabijanja (1,1 umjesto 1,3 bara) i jednostavniji turbopunjač te je pouzdaniji i trajniji…

PITANJE ČITATELJA

Koja je razlika između turbodizelaša 1.6 TDI od 66 i 77 kW, u modelu Volkswagen Golfa sedme generacije, starom pet godina? Je li riječ o potpuno istom motoru i je li preporučljivo kupiti slabijega pa ga naknadno pojačati?

ODGOVOR DOKTORA

Riječ je o, u osnovi istom motoru, osnovna je verzija sa 105 KS (77 KW) i 250 Nm, a verzija s 90 KS (66 kW) i 230 Nm je prigušena verzija. Ima niži vršni tlak prednabijanja (1,1 umjesto 1,3 bara) i jednostavniji turbopunjač.

To je preporučljivija verzija, jer se može očekivati da je motor manje istrošen – zbog manjeg mehaničkog i toplinskog opterećenja je trajniji. Vozna svojstva su neznatno lošija, potrošnja slična, a potpada u nižu klasu obveznog osiguranja. Dakle, ako možete birati, izaberite verziju s 90 KS.

Ali, važnije od toga je da izaberete konkretno onu, koja je u boljem stanju. Moguće ga je potom ‘čipirati’, ali takve naknadne operacije ne preporučujemo (pogotovo ako se rad nestručno), ne savjetujemo, jer su povezane sa smanjenjem trajnosti motora.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin