Volkswagen Golf 1.6 TDI (2015.): je li isplativiji s 90 KS ili 105 KS?

Volkswagen Golf 1.6 TDI: turbodizelski motor s 90 KS nastao je prigušenjem verzije 1.6 TDI/105 KS, ima niži vršni tlak prednabijanja (1,1 umjesto 1,3 bara) i jednostavniji turbopunjač te je pouzdaniji i trajniji…

PITANJE ČITATELJA

Koja je razlika između turbodizelaša 1.6 TDI od 66 i 77 kW, u modelu Volkswagen Golfa sedme generacije, starom pet godina? Je li riječ o potpuno istom motoru i je li preporučljivo kupiti slabijega pa ga naknadno pojačati?

ODGOVOR DOKTORA

Riječ je o, u osnovi istom motoru, osnovna je verzija sa 105 KS (77 KW) i 250 Nm, a verzija s 90 KS (66 kW) i 230 Nm je prigušena verzija. Ima niži vršni tlak prednabijanja (1,1 umjesto 1,3 bara) i jednostavniji turbopunjač.

To je preporučljivija verzija, jer se može očekivati da je motor manje istrošen – zbog manjeg mehaničkog i toplinskog opterećenja je trajniji. Vozna svojstva su neznatno lošija, potrošnja slična, a potpada u nižu klasu obveznog osiguranja. Dakle, ako možete birati, izaberite verziju s 90 KS.

Ali, važnije od toga je da izaberete konkretno onu, koja je u boljem stanju. Moguće ga je potom ‘čipirati’, ali takve naknadne operacije ne preporučujemo (pogotovo ako se rad nestručno), ne savjetujemo, jer su povezane sa smanjenjem trajnosti motora.

Komentari