DOKTORE, POMOZITE

Volkswagen Golf, Passat, Škoda Octavia 1.9 TDI najisplativiji su s 90 KS, nije problem ni 300.000 km

Volkswagen 1.9 TDI s 90 KS prigušena je verzija turbodizelaša 1.9 TDI sa 105 KS, ima niži vršni tlak prednabijanja (1,1 umjesto 1,3 bara) i jednostavniji turbopunjač te je pouzdaniji i trajniji…

Ako kupujete stariji Volkswagen Golf ili Volkswagen Passat, a u izboru vam je Škoda Octavia 1.9 TDI, najbolji je izbor verzija s 90 KS. Nakon 2003., a kod modela Škoda Octavia i Superb, nakon 2005. riječ je o motoru s ubrizgavanjem po sustavu pumpa-brizgaljka (PDE). Te su verzije najpouzdanije i najizdržljivije, a verzija sa 105 KS ima složeniji turbopunjač, s tlakom prednabijanja povećanim s 1,1 na 1,3 bara.

Dakle, to je preporučljivija verzija, jer se može očekivati da je motor manje istrošen – zbog manjeg mehaničkog i toplinskog opterećenja je trajniji.Vozna svojstva su neznatno lošija, potrošnja slična, a potpada u nižu klasu obveznog osiguranja. Dakle, ako možete birati, izaberite verziju s 90 KS, ali važnije od toga je da izaberete konkretno onu, koja je u boljem stanju.

U starijim varijantama (Volkswagen Golf IV, Volkswagen Passat B5, Škoda Octavia I) 1.9 TDI s 90 KS ima klasično ubrizgavanje s visokotlačnom razvodnom pumpom goriva i klasične brizgaljke za direktno ubrizgavanje. To su iznimno kvalitetne i trajne verzije (na YouTubeu ima i slučajeva s milijun kilometara). Verzije sa 110 KS, odnosno 100 KS imaju turbopunjač promjenjive geometrije (VNT), opterećenije su i manje preporučljive.

Dakle, 1.9 TDI s 90 KS je – zakon!

Autor