DOKTORE POMOZITE

Volkswagen Passat 1.6 (2003.): može li se benzinski motor zamijeniti dizelskim 1.9 TDI

Ugradnja turbodizelskog motora umjesto atmosferskog benzinskog je moguća, premda mjenjač nije potpuno isti, ali pod uvjetom da je 1.9 TDI, kojeg želite ugraditi, u dobrom stanju…

PITANJE ČITATELJA

Nedavno sam kupio Volkswagen Passat 1.6 iz 2003., s benzinskim motorom 1.6 snage 102 KS. Prošao je 245.000 km i troši puno benzina (9-12 l na 100 km) i ulja (pola litre na 1000 km)pa sam odlučio zamijeniti motor i ubaciti turbodizelski 1.9 TDI s 90 KS, kojeg mogu povoljno kupiti. Isplati li se i je li moguća izmjena uz zadržavanje istog 5-stupanjskog mjenjača?

ODGOVOR DOKTORA

U Volkswagen Passat B5.5 moguće je ugraditi turbodizelski motor 1.9 TDI umjesto atmosferskog benzinca 1.6, premda mjenjač nije potpuno isti. Isti je završni reduktor, u sklopu diferencijala (3,94), jednake su dimenzije i priključci i jednaki su prijenosni omjeri prva dva stupnja oba mjenjača (3,78 i 2,12).

Ostala tri stupnja, u benzinskoj verziji (1,46, 1,03 i 0,84), kraći su nego kod dizelske verzije (1,36, 0,92 i 0,72). Zbog toga bi se nešto poboljšala elastičnost i performanse u višim stupnjevima, uz proporcionalan porast buke i potrošnje, što je čak i prihvatljivo.

Volkswagen Passat B5.5 ima uzdužno ugrađen motor te je takav zahvat jednostavniji nego kod Passata B6 i B7, kod kojih je motor ugrađen poprečno. Ipak treba voditi računa daje dizelski motor teži i izaziva veće vibracije te se potom može imati problema s osloncima motora i prednjim ovjesom, koji je ‘Ahilova peta’ Passata B5 i B5.5, slično kao kod modela Audi A4 i A6 te generacije, s kojima dijeli istu koncepciju.

Ako se ipak odlučite za izmjenu, prije ugradnje temeljito, uz stručnu pomoć, pregledajte 1.9 TDI te izmjerite tlakove u cilindrima, koji trebaju biti ravnomjerni i ne manji od 30 bara. Ako to nije slučaj, motor treba najprije dovesti u red (polugeneralka ili generalka), odnosno, što je pametnije – odustati od kupnje/ugradnje.

Treba znati kad je izmijenjen zupčasti remen i ako nemate vjerodostojnu potvrdu preporučljivo je preventivno izmijeniti zupčasti remen s pratećim valjcima, napinjačem i pumpom rashladne tekućine. U svakom slučaju, ako niste sigurni, nakon stručnog pregleda, da je dizelski motor kojeg želite kupiti u dobrom stanju, odustanite od kupnje/ugradnje!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin