DOKTORE, POMOZITE

Volkswagen Passat 1.6 TDI (2014.): kada treba izmijeniti zupčasti remen?

Volkswagen Passat 1.6 TDI, serije B7 (2010. – 2015.), zupčasti remen treba izmijeniti nakon 210.000 km ili 10 godina…

… ali budući da je automobil prije dvije godine kao rabljeni kupljen u inozemstvu te da ne možete biti sigurni koliko je stvarno prešao, predlažem da zupčasti remen, u sklopu servisnog seta, izmijeni odmah.

PITANJE ČITATELJA

Kupio sam Volkswagen Passat 1.6 TDI iz 2014. koji je 2020. uvezen iz Belgije, i sada ima 164.000 km. Zanima me koji je interval izmjene zupčastog remena, odnosno savjetujete li izmjenu?

ODGOVOR DOKTORA

Volkswagen Passat 1.6 TDI ima kvalitetan i pouzdan turbodizelski motor, koji uz redovito održavanje i normalnu vožnju lako prelazi i više od 400.000 km. Ali puno toga ovisi o postupku servisiranja i načinu vožnje. Interval izmjene zupčastog remena iznosi 210.000 km ili 10 godina, što prije istekne. Budući da je automobil prije dvije godine kao rabljeni kupljen u inozemstvu te da ne možete biti sigurni koliko je stvarno prešao, predlažem da zupčasti remen, u sklopu servisnog seta, izmijeni odmah.

U sklopu servisa se mijenja zupčasti remen s napinjačem, vodilicama i pumpom rashladne tekućine (mijenja se cijeli servisni set). Savjetujemo vam da izmjenu obavite u ovlaštenom servisu, jer su originalni dijelovi bolje izvedbe i više kvalitete od najboljih zamjenskih. To je isplativa opcija, pogotovo jer ovlašteni servisi nude povoljne cijene za paket izmjene, a pouzdanost zupčastog remena je vrlo važna, jer njegovim pucanjem dolazi do sudara ventila i klipova te havarije motora.

Zbog toga se u svakoj neizvjesnoj situaciji, poput vaše, preporučuje preventivna izmjena.

Autor