DOKTORE, POMOZITE

Volkswagen Polo 1.0 TSI (2018.): Jesam li kupio slupani primjerak? Što sad trebam napraviti?

-

Volkswagen Polo 1.0 TSI (2018.): Ako na stručnom pregledu utvrdite da ste kupili slupani automobil, trebate dobrog odvjetnika, koji će vam predložiti sljedeće korake

PITANJE ČITATELJA

Volkswagen Polo 1.0 TSI, 95 KS, proizveden 2018., kupljen krajem 2022. Na servisu ustanovljeno mi je da cijeli zadnji most pomaknut ulijevo. Prednji desni kotač stoji nagnut u nekim postocima.

Kod kupovine auta ja sam primijetio na štoku prednjih desnih vrata jedan manji dio da je ima nekakve mrvice ispod farbe, premda ne vjerujem da tvornica tako ostavlja. U servisu su rekli da je to normalno. Desna vrata se od prvoga dana teže zatvaraju. Sve više sumnjam da sam dobio razbijeni auto.

Što napraviti?

ODGOVOR DOKTORA

Nakon izmjene spone treba podesiti geometriju kotača i u tome nema ništa čudnog. Niste naveli koliko je nagnut prednji desni kotač i koliko je trebalo pomaknuti stražnji most, ali odstupanja od pravilne geometrije kotača moguća su tijekom eksploatacije (to bitno ovisi o uvjetima vožnje).

O ostalim primjedbama nam je teško bilo što kazati bez uvida. Bilo je bolje da ste na sve primjedbe pravodobno reagirali, odmsh nskon kupnje rabljenog automobila. Ako na stručnom pregledu utvrdite da ste kupili slupani automobil, trebate dobrog odvjetnika, koji će vam predložiti sljedeće korake.

U prvom će prodavaču predložiti da vas izvansudski obešteti (nadoknada uz povrat vozila, ili zadržavanje vozila). Ako na to ne pristane, predstoji vam sudski spor.

Autor