DOKTORE POMOZITE

Volkswagen Polo 1.2 TDI (2010.): izmijenjeni diskovi i pločice, a zanosi se pri kočenju

Primarni je problem u istrošenim gumenim osloncima (selen blokovima) prednjih poprečnih ramena. To je poznata boljka koju imaju Volkswagen Polo, Škode Fabia I Seat Ibiza (imaju istu mehaničku osnovu)…

PITANJE ČITATELJA

Volkswagen Polo 1.2 TDI, 2010., 198.000, nedavno su izmijenjeni prednji diskove i disk pločice. Automobil koči dobro, ali se kod snažnog kočenja zanosi u lijevo, što je neugodno. Uskoro trebam na tehnički pregled…

ODGOVOR DOKTORA

Primarni je problem u istrošenim gumenim osloncima (selen blokovima) prednjih poprečnih ramena. To je poznata boljka koju imaju Volkswagen Polo, Škode Fabia I Seat Ibiza (imaju istu mehaničku osnovu).

Preporučljivo ih je izmijeniti na svakom velikom servisu na 30.000 km. Kad gumeni oslonci dotraju ili se potrga njihova struktura, prilikom snažnijeg kočenja dolazi do rotacije poprečnog ramena oko prednjeg oslonca.

Time se mijenja kut usmjerenosti prednjih kotača i dolazi do zanašanja vozila. Potrebno je provjeriti i ima li zazora u prednjim kuglastim zglobovima, jer i to može izazvati zanošenje. Kad se to dovede u red, potrebno je provjeriti je li sve izmijenjeno po propisu.

Kod kočnica je važno da se sve mijenja u paru, na lijevoj i desnoj strani. Kao zadnju fazu (nikako prije) treba podesiti geometriju ovjesa.

Autor