PRAVNI SAVJET

Vožnja u rikverc: oprez, trebate ispuniti ove 4 propisane obveze

Foto: wikiHow
-

Odredbe koje se odnose isključivo na kretanje vozilom unatrag sadržane su u članku 50. Zakona o sigurnosti prometa na cestama…

Za pravilnu vožnju unatrag (u rikverc) potrebno je ispuniti sve sljedeće propisane obveze

1. Kretanje vozilom unatrag može se učiniti samo na kratkom dijelu ceste i ako se time ne ugrožava ili ometa druge sudionike u prometu.
2. Moraju biti uključeni svi pokazivači smjera.
3. Vozač se dužan kretati onom stranom kolnika kojom se do tada kretao vožnjom unaprijed.
4. Vozač je dužan propustiti vozilo koje dolazi iza njegovog vozila.

Primjećujemo da se u ovom dijelu Zakona o sigurnosti prometa na cestama koristi formulacija “na kratkom dijelu ceste”, čime nije točno definirana udaljenost na kojoj se vozač može kretati vozilom unatrag, a što implicira zaključak da je ta okolnost prepuštena diskrecionoj ocijeni vozača, odnosno u konačnici policijskog tijela i nadležnog suda, u slučaju počinjenja prekršaja. Stoga bi ovu situaciju trebalo jasnije (određenije) nomotehnički riješiti u sljedećoj izmijeni Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U slučaju da vozač prilikom kretanja vozilom unatrag postupi suprotno tako propisanim obvezama, temeljem članka 50. stavak 5 kazna je 30 eura.

Na autocesti pravila su restriktivnija: prema članku 140. vozač se ne smije kretati vozilom unatrag, osim na površinama izvan kolnika, koje su za to posebno uređene. Kazna je od 390 do 920 eura i 3 negativna prekršajna boda (stavak 6).

Člankom 145. zabrana kretanja vozilom unatrag te odgovarajuća kaznena odredba primjenjuju se i na brzoj cesti te cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila.

U tunelu je, temeljem članka 146. stavka 2, zabranjeno voziti unatrag. Kazna je 130 do 260 eura.

Autor: Vanja Vargec, pravni stručnjak

Autor