DOČEKAJTE NISKE TEMPERATURE SPREMNI

Zima je stigla, treba li smanjiti tlak u gumama, odspajati akumulator?

-
Temperature ispod nule, snježni pokrivač, glavni su krivci naših zimskih problema…
Još uvijek smo od niskih temperatura, na sreću. No, u zimskom periodu svoje navike moramo mijenjati, barem kada je riječ o našem automobilu.
U nastavku otkrivamo loše navike, kako si olakšate život prividno, ali problemi se mogu pojaviti tek naknadno. Evo što nam ekipa iz HAK-a poručuje i što nikako NE raditi.
Otvaranje zamrznutih bočnih prozora – neki vozači u nervozi (žurba na posao, voze djecu u školu…) to čine, očekujući da će ona očistiti trenjem o gume uz okvir vrata. To nije dobro i pametno jer tako možete oštetiti elektromotor koji pokreće prozore. Pogotovo ako su prozori toliko zaleđeni da se ne miču s mjesta. Očistite ih ručno pa kad se kabina ugrije tek onda ćete spustiti i dizati prozore – ako će vam to zatrebati iz nekog razloga.
Odspajanje akumulatora – neki će vozači pokušati tako zaštititi izvor električne energije. To nije pametno jer se tako alarm u vozilu može učiniti neaktivnim, a postoji i opasnost od gubljenja podataka u računalima vozila.
Smanjiti tlak u gumama zimi – to je možda i funkcioniralo s dijagonalnim gumama, a s radijalnim gumama nema previše smisla, odnosno može se primijeniti tek u ekstremnim situacijama. Nećete poboljšati grip (čak ćete ga i smanjiti), a automobil će vam trošiti više goriva, gume će se više trošiti… Smanjeni tlak u gumama pomoći će vam tek kada je na cestama gust snježni pokrivač (i pri minimalnim brzinama do 50 km/h), ali biste ga odmah s prelaskom na čišći asfalt morali vratiti na tvornički propisanu vrijednost.
Ljudi se kroz život snalaze svakako, pa ako imate neki koristan savjet, slobodno ga podijeliti s nama.

Autor