NA DANAŠNJI DAN

1. srpnja 1979. na VN Francuske – najpoznatija borba u povijesti Formule 1

-

Upriličili su je Gilles Villeneuve (Ferrari) i René Arnoux (Renault) u borbi za drugo mjesto, u završnim krugovima, toliko pretjecanja i lupanja kotačima nekad ne bismo vidjeli u čitavoj sezoni Formule 1…

A znate što je najbolje? Kada su izašli iz bolida, pola ljudi oko njih čekali su spremni razdvojiti ih, ako dođe do tučnjave… No skidanje kaciga otkrilo je dva jednaka, golema osmijeha od uha do uha na njihovim licima. Villeneuve je dobio, Arnoux izgubio, ali obojica su se sjajno zabavili.

Manje se sjajno možda zabavio, ali je na cilju vjerojatno ipak bio još sretniji Jean-Pierre Jabouille, koji je u drugom Renaultovom bolidu ostvario prvu pobjedu u karijeri. Čak i da nije bilo te epske borbe Villeneuvea i Arnouxa, morali bismo Veliku Nagradu Francuske 1979. nazvati povijesnom, upravo zbog te Jabouilleove pobjede.

Nije to, naime, bila samo njegova prva pobjeda, nego i Renaultova, odnosno prva uopće za neki bolid pogonjen turbo motorom. To bi ipak ostala samo fusnota u dugačkoj i raznolikoj povijesti VN Francuske i Formule 1 uopće da nije bilo dvojice brzih, ali i korektnih vozača (da, tada se još nije samo tako guralo protivnike sa staze i namjerno ih udaralo, jer je mogućnost smrti bila velika), dvojice usijanih glava koji su jednog ljetnog popodneva priredili vjerojatno najnezaboravniju predstavu u čitavoj povijesti utrka.

Autor