SRETAN 88. ROĐENDAN

A. J. Foyt, četverostruki pobjednik Indy 500, američka legenda, rođen 16. siječnja 1935.

Freck's Auto Art

Za poznavatelje povijesti autoutrka dvojbe nema: da, A. J. Foyt jedan je od najvećih vozača 20. stoljeća…

… u istom ranguu kojem su Fangio, Clark, Senna, Schumacher… Nažalost, eurocentrični pogled na svijet ponekad zamagljuje kriterije, pa se teksaški farmer Anthony Joseph Foyt Jr., rođen 16. siječnja 1935. u Houstonu, smatra isključivo američkom veličinom. Premda nije testirao sposobnosti na europskim natjecanjima, niti u Formuli 1, nevjerojatna pobjeda na jedinom nastupu na 24 sata Le Mansa 1967. pokazuje o kakvom je vozaču riječ.

To je pogotovo jasno znamo li da je navodno prije utrke dobio priliku odvesti samo deset testnih krugova na zahtjevnoj stazi kod sela La Sarthe, a u utrci je za upravljačem bio znatno više nego suvozač Dan Gurney. Foyt se ipak najbolje osjećao na ovalima, prvi je u povijesti četiri puta pobijedio na najvećoj američkoj utrci Indy 500, gdje je nastupao nevjerojatnih 35 godina uzastopce!

Osvojio je rekordnih sedam titula u najjačem američkom, tada se zvalo USAC, natjecanju, od 1960. do 1979. Najuspješniji je vozač u povijesti tog natjecanja, s čak 67 pobjeda. Povremeno je radio izlete i u NASCAR, gdje je pobijedio na sedam utrka, uključujući, uz 24 sata Le Mansa, i onu najveću, Daytona 500. Pobijedio je i na ključnim američkim utrkama prototipova i sportskih automobila, 12 sati Sebringa i dvaput na 24 sata Daytone.

Pobjeda Sebringu u paru s Bobom Wollekom 1985. posljednja je velika pobjeda u karijeri A. J. Foyta, a aktivno je vozio sve do 1993. Neki mu zamjeraju upravo to ‘sramoćenje’ i odbijanje neminovnog završetka karijere, no i u Europi smo vidjeli da je to dio mentaliteta vozača koji obaraju rekorde. Foyt je kasnije vozačku karijeru zamijenio onom vođe momčadi, okrunivši je još jednom pobjedom na Indy 500.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo