SRETAN 88. ROĐENDAN

A. J. Foyt, četverostruki pobjednik Indy 500, američka legenda, rođen 16. siječnja 1935.

Freck's Auto Art
-

Za poznavatelje povijesti autoutrka dvojbe nema: da, A. J. Foyt jedan je od najvećih vozača 20. stoljeća…

… u istom ranguu kojem su Fangio, Clark, Senna, Schumacher… Nažalost, eurocentrični pogled na svijet ponekad zamagljuje kriterije, pa se teksaški farmer Anthony Joseph Foyt Jr., rođen 16. siječnja 1935. u Houstonu, smatra isključivo američkom veličinom. Premda nije testirao sposobnosti na europskim natjecanjima, niti u Formuli 1, nevjerojatna pobjeda na jedinom nastupu na 24 sata Le Mansa 1967. pokazuje o kakvom je vozaču riječ.

To je pogotovo jasno znamo li da je navodno prije utrke dobio priliku odvesti samo deset testnih krugova na zahtjevnoj stazi kod sela La Sarthe, a u utrci je za upravljačem bio znatno više nego suvozač Dan Gurney. Foyt se ipak najbolje osjećao na ovalima, prvi je u povijesti četiri puta pobijedio na najvećoj američkoj utrci Indy 500, gdje je nastupao nevjerojatnih 35 godina uzastopce!

Osvojio je rekordnih sedam titula u najjačem američkom, tada se zvalo USAC, natjecanju, od 1960. do 1979. Najuspješniji je vozač u povijesti tog natjecanja, s čak 67 pobjeda. Povremeno je radio izlete i u NASCAR, gdje je pobijedio na sedam utrka, uključujući, uz 24 sata Le Mansa, i onu najveću, Daytona 500. Pobijedio je i na ključnim američkim utrkama prototipova i sportskih automobila, 12 sati Sebringa i dvaput na 24 sata Daytone.

Pobjeda Sebringu u paru s Bobom Wollekom 1985. posljednja je velika pobjeda u karijeri A. J. Foyta, a aktivno je vozio sve do 1993. Neki mu zamjeraju upravo to ‘sramoćenje’ i odbijanje neminovnog završetka karijere, no i u Europi smo vidjeli da je to dio mentaliteta vozača koji obaraju rekorde. Foyt je kasnije vozačku karijeru zamijenio onom vođe momčadi, okrunivši je još jednom pobjedom na Indy 500.

Autor