NA DANAŠNJI DAN

Alain Prost 24. lipnja 1990. veličanstveno trijumfirao na VN Meksika

Već su kvalifikacije dale naslutiti da će to biti neobična utrka: prvi red su zauzeli Gerhard Berger i Ricardo Patrese, majstor kvalifikacija i vodeći u prvenstvu Ayrton Senna bio je treći, a Alain Prost tek 13.

U samoj utrci su ipak odmaglili McLareni Senne i Bergera, no iza njih smo mogli svjedočiti nevjerojatnom proboju francuskog majstora u timu Ferrari. Niti jedan od vozača koji su startali ispred njega nije odustao, sve ih je morao preteći na stazi.

Petnaest krugova prije kraja probio se na drugo mjesto i počeo sustizati Sennu. Obojica su bila na starim gumama, na kojima su i počeli utrku, no Prost je tradicionalno bio mnogo nježniji prema svojima, te je devet krugova prije kraja prešao u vodstvo, a Senna tri kruga potom odustao zbog eksplozije gume.

Iza se vodila jednako fascinantna borba drugih vozača McLarena i Ferrarija, riješena kada je Nigel Mansell pretekao Gerharda Bergera u Peraltadi, s vanjske strane. U Peraltadi. S vanjske strane. Ako niste shvatili, ponovit ćemo još jednom. U Peraltadi.

S vanjske strane. Ono što su Alain Prost i Nigel Mansell uradili tog dana jedan je od podsjetnika kakvim smo fantastičnim vremenima tada nazočili, te koliko je nepravedna danas česta perspektiva koja uzdiže Sennu u nebesa, a zaboravlja ostale velikane tog vremena.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo